CDR.cz - Vybráno z IT

Co když je ve vesmíru život a poslouchá nás? NASA přejde z rádiového vysílání na vesmírnou laserovou síť

SpaceLaser-640x353
Přenášet data vysokou rychlostí umíme nejrůznějšími způsoby. Vědci z americké NASA sáhli po laseru a dosáhli úctyhodné rychlosti při spojení z Měsíce na Zemi. První krok k odchodu od radiové technologie započal.

Vesmírný "internet" je prozatím spíše otázkou budoucnosti. Do doby, než bude něco takového vůbec ve větším měřítku potřeba, je dobré alespoň vyzkoušet výhody či nevýhody jednotlivých řešení. Spojení naší domovské planety s zařízeními obíhajícími její přirozenou družici doposud probíhalo pomocí radiového signálu, což se vědcům z NASA a MIT začíná zdát jako přežitek. Nahrazení jinou technologií je prý navíc do budoucna nevyhnutelné.

Psali jsme o zajímavých technologiích:

Stejně jako při podobných pokusech na Zemi byl místo radiového přenosu zvolen laser, pomocí nějž je možné provádět vysokorychlostní přenos i na veliké vzdálenosti. Pokus s daty vysílanými formou paprsku světla to rozhodně není první, důležitý je však pro vědce především výsledek v oblasti stability přenosu a rychlosti. Radiová technologie již v tuto chvíli dosahuje svých limitů, navíc pak nové technologie a mise kladou nemalé nároky na rychlost přenosu dat na Zemi, kde následně dochází k jejich detailnějšímu zpracování.

Snímek obrazovky 2013-10-26 v 11.43.15

Rádiové vlny však nepochybně ještě dlouhou dobu budou držet prim díky rozšířené infrastruktuře a relativně nízkým nákladům na provoz. Její výhody jsou zřejmé i v případě, kdy je nutné paprsek světla zaměřovat velmi přesně, což u rádiového signálu odpadá. Stále je však laser rychlejším řešením - má větší datový tok, přestože se prostorem šíří stejně rychle jako vlny. Tuto výhodu pocítíme především při vzdálenějších misích, kde je délka čekání mezi odesláním a přijmutím signálu delší, než u Země a Měsíce.

Jak dlouho přibližně letí signál od těles sluneční soustavy k Zemi

  • Z Měsíce 1,25 sekundy
  • Z Venuše 3,26 minuty
  • Z Marsu 5,15 minuty
  • Ze Slunce 8,19 minuty
  • Z Pluta 4,44 hodiny

Vyloučeno ani není, že jednoho dne vznikne na povrchu Měsíce základna či datacentrum, odkud budou data nejen zasílána, ale také na stejném místě bude docházek k jejich uskladnění. Rychlé připojení by v takovém případě bylo nezbytností.

Pokus s laserovým přenosem probíhal v rámci programu Lunar Laser Communications Demonstration (LLCD) za pomoci sondy Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE). Rychlost 622 Mb/s je prozatím maximem pro zasílání dat ze sondy na modrou planetu, k čemuž je nutná dobrá viditelnost na straně přijímače. 

Spacecommunication

Dlouhodobým cílem mise je optimalizace síťových protokolů pro vesmírné využití a rozložení připojení mezi více satelitů naráz, čímž by prý při stávajících podmínkách mohlo dojít ke zrychlení až na 1,25 gigabitů za sekundu.

Na bezpečnost myslí i Stephen Hawking

Laserová komunikace má ještě další důležitý benefit, a to v podobě vyšší bezpečnosti. Pokud se někomu nepodaří napíchnout přijímač, případně vysílač, jen těžko bude laserový paprsek "odchytávat". Několik vědců a filosofů, mezi nimiž je i známý vědec Stephen Hawking, upozorňují na bezpečnostní problém s případnými "mimozemšťany". Pokud ve vesmíru další život někde je, nemůžeme přeci vědět, zda se nejedná o potenciální hrozbu.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co když je ve vesmíru život a poslouchá nás? NASA přejde z rádiového vysílání na vesmírnou laserovou síť

Úterý, 29 Říjen 2013 - 13:09 | prophet | nielen to.. ale aj fazova koherentnost.. inak nie...
Pondělí, 28 Říjen 2013 - 08:40 | Max Power | laser, nemusí generovat elektromagnetické záření...
Neděle, 27 Říjen 2013 - 12:20 | Jan Píša | nevyhoda laseru oproti "radiu" je zcela...
Neděle, 27 Říjen 2013 - 00:31 | BTJ | "Stále je však laser rychlejším řešením, což...
Sobota, 26 Říjen 2013 - 23:38 | HKMaly | Klicove je neprestat vysilat telenovely. Tim si...
Sobota, 26 Říjen 2013 - 12:26 | Archvile | Celý svet obviňuje USA že ich odpočúvajú a USA sa...

Zobrazit diskusi