CDR.cz - Vybráno z IT

Nejen ďábel nosí Pradu: Módní značka navrhne skafandry pro astronauty NASA

Skafandry pro lunární misi Artemis III navrhuje pro agenturu NASA společnost Axiom Space ve spolupráci s módní značkou Prada. Ta má do skafandru vnést své zkušenosti se zpracováním materiálů a pohodlím pro astronauty.

Je veřejně známo, že vesmír je extrémně nehostinné prostředí kvůli mnoha aspektům, jako je například vysoká míra radiace, nízká gravitace nebo absence kyslíku. Právě z těchto důvodů musí mít astronauti speciální skafandry, ve kterých jsou před radiací a extrémními výkyvy teplot chráněni.

Celkem překvapující je pak zpráva, že pro NASA nejsou důležité jen technické parametry skafandru, ale také celkový design. Za vývoj nových skafandrů pro agenturu NASA je pak zodpovědná společnost Axiom Space a společně pak nazvaly nové skafandry Extravehicular Activity Services (xEVAS) a jsou určeny pro misi Artemis III, která je prozatím plánována na rok 2025.

Zdroj: Shutterstock

Ohledně designu se ale společnost Axiom Space obrátila na luxusní módní značku Prada. Podle vyjádření Axiom Space má Prada k dispozici znalosti o materiálech, výrobních technikách i pokročilých technologiích při zpracovávání módních materiálů. Právě tyto znalosti by měli pomoci zajistit astronautům maximální pohodlí během jejich pobytu na Měsíci.

Právě pohodlí či nějaké ohledy na potřeby člověka byly při vývoji minulých skafandrů celkem opomíjeny. Mise Artemis III má navázat na misi Apollo 17, která se odehrála před padesáti lety. Navíc půjde o revoluční misi, protože to bude poprvé, co se na měsíčním povrchu projde žena či osoba jiné barvy pleti.

Diskuse ke článku Nejen ďábel nosí Pradu: Módní značka navrhne skafandry pro astronauty NASA

Středa, 11 Říjen 2023 - 13:09 | Izak | Prada za to asi zaplatila balik - co zase bude...
Úterý, 10 Říjen 2023 - 13:44 | CyberAngel | To víš, abych parafrázoval titulek: "Nejen...
Úterý, 10 Říjen 2023 - 08:39 | miro | dúfam, že žena bude minimálne Negerská...

Zobrazit diskusi