CDR.cz - Vybráno z IT

Němečtí vědci získali 30 milionů dolarů na pomoc firmám s analýzou dat

Zdroj: Shuttestock

Německý počítačový vědec Michael Berthold a jeho tým získali 30 milionů dolarů na další vývoj open source platformy KNIME, která pomáhá firmám zpracovávat a analyzovat data. Tato investice přichází v době, kdy se mnoho organizací snaží stát se více datově řízenými, ale často naráží na problémy s efektivním využitím svých dat.

Stát se organizací řízenou daty není snadné, a to ani pro ty, které již mají vlastní týmy pro analýzu dat. Podle nedávného průzkumu společnosti Gartner méně než polovina vedoucích pracovníků v oblasti dat a analytiky považuje své týmy za efektivní v poskytování hodnoty svým organizacím. To je problém, který se rozhodl řešit německý počítačový vědec Michael Berthold.

Michael Berthold, profesor na univerzitě v Kostnici, se s tímto problémem setkal během konzultací pro různé podniky. Firmy, se kterými spolupracoval, často hledaly platformu, která by jim mohla pomoci efektivně zpracovávat a analyzovat data. Tato potřeba vedla Bertholda a jeho kolegy k rozhodnutí vyvinout vlastní řešení.

„Naším původním cílem bylo vytvořit modulární, vysoce škálovatelnou a otevřenou platformu pro zpracování dat, která by umožňovala snadnou integraci různých modulů pro načítání, zpracování, transformaci, analýzu a vizuální průzkum dat,“ řekl Berthold pro TechCrunch. „Software byl navržen tak, aby byl profesionální a sloužil také jako integrační platforma pro různé další projekty analýzy dat.“

Vznik startupu KNIME

Výsledkem tohoto úsilí byla open source platforma KNIME, která se postupem času proměnila ve stejnojmenný startup. K zakládajícímu týmu se připojili Bertholdovi kolegové Bernd Wiswedel a Thomas Gabriel. Dnes má KNIME 400 zákazníků, kteří platí za plně spravovanou verzi platformy, včetně velkých jmen jako Audi, AMD, Lilly, Novartis, Bayer, Sanofi, Genentech, FDA, P&G a Mercedes-Benz.

Zdroj: Shutterstock

Roční opakující se příjmy společnosti KNIME se od jejího založení v roce 2008 zvyšují o 30–40 % ročně a nyní dosahují přibližně 30 milionů EUR, což je asi 32,35 milionů USD. Tento finanční růst přitáhl pozornost investorů, což vedlo k tomu, že KNIME nedávno oznámilo investici ve výši 30 milionů dolarů od společnosti Invus. Tím se celková výše získaných investic zvýšila na 50 milionů dolarů.

Funkce a využití platformy KNIME

Software KNIME je postaven na vizuálních pracovních postupech bez nutnosti kódování, což umožňuje integraci se systémy záznamů organizace. Uživatelé mohou prostřednictvím KNIME vytvářet kanály pro transformaci dat, generovat sestavy a vizualizace, nebo porovnávat různé datové sady, a to bez ohledu na to, kde se data nacházejí.

KNIME rovněž nabízí obchodní centrum, které umožňuje společnostem provozovat automatizaci a nasazování datových pracovních toků s volitelnými funkcemi správy a zabezpečení. Centrum také slouží jako místo, kde mohou organizace vytvářet interní knihovny pracovních postupů, což usnadňuje sdílení a úpravy pracovních postupů mezi týmy. K dispozici jsou také pracovní postupy vytvořené širší komunitou KNIME, které mohou být nainstalovány a využity podle potřeby.

Plány a budoucnost KNIME

Investice ve výši 30 milionů dolarů budou použity na další vývoj produktu, rozšíření týmu KNIME ze současných 250 lidí na 275 do konce roku a získávání nových zákazníků po celém světě, včetně USA, Evropy, Středního východu a Afriky. Berthold také uvedl, že KNIME plánuje rozšířit své portfolio nabídek software-as-a-service (SaaS) a zaměřit se na malé a střední podniky s flexibilními plány placení podle potřeby.

Konkurenční výhoda a nové technologie

Berthold zdůrazňuje, že KNIME plánuje zůstat konkurenceschopným vůči rivalům v oblasti analýzy dat, jako jsou Dataiku, Alteryx, IBM a SAS. Jednou z klíčových funkcí, které KNIME nabízí, je nedávno spuštěný AI asistent, který uživatelům pomáhá začít nebo přidávat pokročilé funkce do stávajících datových projektů.

„KNIME se v roce 2024 blížilo k ziskovosti, ale s novou investicí jsme se rozhodli více investovat a růst v následujících letech,“ řekl Berthold. „Vidíme zpomalení v technologickém sektoru, což se projevuje delšími prodejními cykly a obtížnějšími jednáními. V některých případech byly rozpočty pozastaveny, ale přijetí naší open source analytické platformy pokračuje, což KNIME dobře připravuje na budoucnost.“

V současné digitální éře je schopnost efektivně analyzovat a využívat data klíčová pro úspěch každé organizace. Platforma KNIME se ukázala být cenným nástrojem pro společnosti, které chtějí zlepšit své analytické schopnosti a přijímat informovaná rozhodnutí na základě dat. S novou investicí a ambiciózními plány do budoucna je KNIME na dobré cestě stát se lídrem v oblasti datové analytiky a zpracování dat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Němečtí vědci získali 30 milionů dolarů na pomoc firmám s analýzou dat

Žádné komentáře.