CDR.cz - Vybráno z IT

NVIDIA čelí žalobě kvůli porušení autorských práv. Prsty v tom má AI

Zdroj: Shutterstock

Společnost NVIDIA se ocitá ve středu právního sporu poté, co byla žalována za údajné porušení autorských práv týkajících se její umělé inteligence. Autoři žaloby tvrdí, že společnost vycvičila svou NeMo AI na kontroverzním datovém souboru, který neoprávněně obsahoval jejich literární díla.

Právní kroky týkající se autorských práv proti generativní umělé inteligenci se stávají stále častějšími, což je patrné i z nedávného případu, kdy byla podána hromadná žaloba. Autoři této žaloby tvrdí, že NVIDIA použila jejich díla bez povolení jako zdroj pro svou AI platformu NeMo, která umožňuje firmám vytvářet a trénovat vlastní chatboty.

Abdi Nazemian, Brian Keene a Stewart O'Nan, autoři žaloby, požadují spravedlnost a náhradu škody od NVIDIE. Chtějí, aby společnost proplatila způsobenou škodu za použití jejich děl a zničila veškeré kopie datového souboru Books3, který byl použit k trénování NeMo AI. 

Zdroj: Shutterstock

NVIDIA se k této situaci vyjádřila prostřednictvím Wall Street Journal, kde uvedla, že respektuje práva všech tvůrců obsahu a tvrdí, že NeMo AI byla vytvořena v souladu s autorským zákonem.

Tento případ není ale rozhodně jediný. Minulý rok byly společnosti OpenAI a Microsoft také žalovány kvůli údajnému využití děl autorů literatury bez náležité kompenzace. Podobné právní kroky se vyskytly i letos, což naznačuje vzrůstající napětí mezi tvůrci obsahu a vývojáři umělé inteligence.

Takových žalob již bylo několik a v budoucnu se s nimi pravděpodobně ještě setkáme. Umělá inteligence je prostě trénovaná na určitém souboru dat a každý autor se cítí dotčený, když si přečte zrovna jeho text. Těžko ale můžeme zpětně určit na čem všem se třeba ChatGPT trénovalo.

Diskuse ke článku NVIDIA čelí žalobě kvůli porušení autorských práv. Prsty v tom má AI

Žádné komentáře.