CDR.cz - Vybráno z IT

O tom, jak Microsoft k Androidu přišel

Poté, co Microsoft v podstatě oznámil konec Windows 10 Mobile, se zdá, že to v mobilní sféře vzdává. Ale je tomu opravdu tak? Pojďme se na to podívat zblízka.

Před deseti lety byl trh s mobilními telefony jiný. Celosvětově vládla Nokia se svým Symbianem a Microsoft byl světovou dvojkou s Windows Mobile. Byly to časy ještě stále tlačítkových telefonů, PDAček a… přicházející revoluce.

V roce 2007 byl představen iPhone, telefon, který nic neuměl, ale všechno změnil. A co udělali Nokia a Microsoft? Stejnou chybu, zaspali. Místo toho, aby uvedli na trh pořádného konkurenta pro iPhone, ustrnuli v prostoru a čase, pokračovali v tom, co dělali dříve. Ale na nějakou odezvu se přesto dostalo.

V nadcházejících letech uvedla Nokia několik dotykových modelů, například 5800 XpressMusic, N97, N8, N900. Na některé si možná vzpomenete, některé jste možná měli. Třeba onu 5800 XM, která byla celkem populární. A co dělal Microsoft? Chystal nový operační systém pro mobilní platformu, tím měl být Windows Phone 7.

A také jím byl. Telefony s tímto systémem vyráběl například Samsung či HTC, ale důležitější je, že později Redmond uzavřel spojenectví s Nokií. Tehdy ještě Finský gigant začal vyrábět mobilní telefony s Windows Phone. Spojenectví, které Finům zlomilo vaz… Možná, je to již historie.

Pak přišel Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 a nakonec Windows 10 Mobile, s tím to už šlo z kopce. Ono i pozdější verze WP 8.1 měly potíže, ale W10M na tom byl hůře. Více si můžete přečíst v jednom z našich dřívějších článků.

No ale jak to bude dál? Mohlo by se zdát, že to Microsoft zabalí. Nicméně, už dříve jste si mohli všimnout, jak se Redmond pomalu a nenápadně vkrádá Google do Androidu. Nyní už má pro tuto platformu mnoho aplikací, ať už jde o Microsoft Office, Cortanu, celý launcher a dokonce i Edge. Paradoxem je, že aplikace od Microsoftu pro Android jsou stabilnější, než celý Windows 10 Mobile.

Zatímco nebylo nic neobvyklého, že prostě celé prostředí Windows 10 Mobile spadlo, po ročním používání Microsoft Arrow, nyní Microsoft Launcher se mi toto stalo jednou, a to z nedostatku RAM. I Microsoft Edge je spolehlivější, sice v něm občas něco nefunguje, ale to se dá omluvit, stále je ve fázi vývoje. Nicméně, zatím jsem se během testování nesetkal s jediným pádem. Skoro to vypadá tak, že Microsoft umí dělat aplikace, jenom ne pro Windows.

Cortanahero Copy

A tak mě napadá, když je Redmond vyzbrojen tolika aplikacemi, že by si mohl v podstatě sestavit vlastní Androidovou distribuci. Ono by to i dávalo smysl, jelikož bude nejspíše potřeba zacelit díru v ekosystému Microsoftu spojující počítače, mobilní platformy, IoT a Xbox.

Těžko říci, jak by byla řešena distribuce systému uživatelům. V podstatě se nabízí dvě možnosti. Buď bude možnost si systém nainstalovat jako alternativní ROM pro různé telefony. Ale druhá možnost zní reálněji, v tomto případě by Microsoft uzavřel spojenectví s nějakou firmou vyrábějící telefony. Třeba s Nokií.

Windows 10 169352

Nyní mě napadá ještě jedna možnost. Určitě znáte bájný Surface Phone, který má být hyper-super-mega-titan-turbo telefonem od Microsoftu, ale když jej nebude pohánět Windows 10 Mobile, tak co? Ano, ještě je tu možnost použití Windows 10 on ARM, ale to se zdá nepravděpodobné. Proč? Protože by stále systému chyběly aplikace, což je největší bolístka mobilní platformy z Redmondu.

A co si myslíte vy? Pokusí se Microsoft vytvořit vlastní Androidovou distribuci, použije Windows 10 on ARM nebo všechno spláchne a nadobro se vytratí z mobilního segmentu?

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku O tom, jak Microsoft k Androidu přišel

Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 20:44 | WIFT | Hele, Pety, výjimečně s tebou souhlasím....
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 19:02 | corwin78 | To se ti nesplní, MS Outlook.com ruší, bude se...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 09:13 | Ondar | Jo a google nemusí MS házet klacky pod nohy :D...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 09:11 | Ondar | Spíš to je dohoda Samsungu s MS aby nemuseli...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 08:18 | Pety | Myslíte, že když doteď házel Google klacky pod...
Středa, 1 Listopad 2017 - 21:41 | Kardano | Ostava len dufat ze Nokia uz 2. krat nespacha...
Středa, 1 Listopad 2017 - 19:08 | Ondar | Nebo spíš MS zlikvidovat majitelům androidů....
Středa, 1 Listopad 2017 - 19:06 | Ondar | No po tom, co MS předvedlo s Win10 on nich nechci...
Středa, 1 Listopad 2017 - 12:14 | Pety | Docela by se mi líbila distribuce od MS, která by...

Zobrazit diskusi