CDR.cz - Vybráno z IT

Od roku 2027 si budete moci vyměnit baterii u mobilu sami, nařídila EU

Zdroj: Shutterstock

Evropská unie se snaží v rámci své politiky udržitelnosti přijmout některá opatření, aby snížila míru elektronického odpadu. Jedno z těchto nově přijatých nařízení se týká baterií u mobilních telefonů, u kterých by uživatelé měli mít po roce 2027 možnost výměny svépomocí.

Evropská unie se čas od času snaží vyjít vstříc uživatelům moderních technologií na úkor technologických gigantů. Začalo to poměrně nedávným krokem, kdy Evropská unie nařídila, že vybraná zařízení musí mít nabíjecí port USB-C od roku 2024. To je samozřejmě největší rána pro Apple, který si neustále trvá na svých vlastních portech.

Další krok v oblasti chytrých technologií se týká baterií. V době, kdy se masivně rozšiřovaly mobilní telefony bylo naprosto běžné, že si každý uživatel mohl vyměnit svou baterii. Poté se začaly vyrábět telefony celé zalisované bez možnosti výměny baterie svépomocí. Pro vysoké náklady na výměnu baterií si mnozí uživatelé raději pořídili nový telefon.

Zdroj: Shutterstock

Zalisování telefonů se začalo provádět hlavně pro získání certifikace řady IP, tzn. vlhkuvzdorná, prachuvzdorná, atp. To přijde Evropské unii neekologické a 14. června dal Evropský parlament zelenou pro nová pravidla pro baterie u mobilních telefonů. Výrobci mobilních telefonů tak budou muset u telefonů vyrobených po roce 2027 a určených na evropský trh změnit design tak, aby si každý uživatel mohl sám a svépomocí vyměnit baterii.

Vývojářům ze všech velkých značek, včetně Applu a Samsungu, nezbude nic jiného, než se vrátit na počátek své cesty a vymyslet způsob či design pro mobilní telefony, aby získaly certifikaci IP, byly tenké a uživatelsky přívětivé a zároveň šla lehce vyměnit baterie.

Ty jsou většinou zabudovány pod různými ochranými prvky zabraňujícími prostupu vlhkosti a které se dají oddělat jen se speciálními nástroji. V tuto chvíli je věc ale jasná a Evropská rada bude muset ještě v poslední fázi celý text nového nařízení jen formálně schválit, a poté bude oficiálně uveřejněný na Úřední desce EU.

I když toto nařízení způsobí mnoho problémů vývojářům, tak je jasné, že pro uživatele jde o krok správným směrem. Tím se totiž výrazně prodlouží životnost mobilních telefonů, špatná baterie totiž bývá jednou z nejčastějších příčin pro výměnu telefonu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Od roku 2027 si budete moci vyměnit baterii u mobilu sami, nařídila EU

Středa, 21 Červen 2023 - 09:33 | Jon Snih | Proč měnit baterii už po roce, když vydrží 500...
Středa, 21 Červen 2023 - 09:30 | Jon Snih | Je to stejné jako u PC. I na starší* OS bez...
Pondělí, 19 Červen 2023 - 17:23 | Stan | To už tu bylo dříve
Pondělí, 19 Červen 2023 - 17:03 | PV | K čemu bude dobré, že po 3 letech můžu vyměnit...
Pondělí, 19 Červen 2023 - 10:33 | Jenda | Já jsem pro, když si nekoupíte dneska mobil...
Pondělí, 19 Červen 2023 - 10:26 | CyberAngel | Loni jsem si vyměnil baterii u Samsungu S9 a...

Zobrazit diskusi