CDR.cz - Vybráno z IT

Online přehrávání filmů a seriálů: hrozba, kterou ignorujeme

Online Filmy 12
Sledování filmů online se může jevit jako neškodná zábava, při které vyskakuje pouze „pár“ reklam. Nebudeme rozebírat legálnost takového počínání, ale zaměříme se na bezpečnostní aspekty, které mohou mít velice nepříjemné následky.

Nelegální kopírování filmů s námi bylo, je a nejspíše ještě nějakou tu dobu bude. Nicméně forma se postupem času mění. Z počátku jsme kopírovali z jedné VHSky na druhou, poté z DVD na DVD, stahovalo se z internetu… Forem je celá řada. Poslední dobou je však nejpopulárnější sledování filmů online. Existuje řada různých pochybných portálů, které poskytují možnost shlédnutí zdarma. Zda je obsah legální či nikoliv, necháme na někom jiném. 

V hlavní roli peníze

Tyto portály musí nějak přežívat, profitují tedy z reklam. Bohužel se však jedná o ty nejhorší druhy reklam až ze sedmého kruhu internetového pekla. Neuvěřitelně otravné pop-up reklamy navíc s mládeži nepřístupným obsahem, blikající bannery s falešným varováním, že máte zavirovaný počítač, nebo phishingová tlačítka, kde je napsáno stáhnout, ale přitom vás zavedou tam, kam rozhodně nechcete. 

Online Filmy 2

Jedná se o malvertising, složenina ze slov malware (škodlivý software) a advertising (reklamy). Tyto „reklamy“ se vás nesnaží nalákat na nějaký nový produkt či službu. Chtějí jen, abyste na blikající banner klikli a je jedno, zda oznamuje, že jste vyhráli nový iPhone či cokoliv jiného. Všechno je to jen balast, který dokáže udělat s počítačem slušnou neplechu. 

Největší problém vidíme v tom, že při kliknutí na nějakou takovou reklamu se může stát, že nevědomky či omylem odsouhlasíte některé okno a stáhnete si do počítače ransomware (či jiný druh malwaru). Ten vám zašifruje data a můžete jít obnovovat systém ze zálohy. Každopádně problematika ransomware by vydala na vlastní článek, proto se jí zde nebudeme zabývat. 

Viewimage

Dalším způsobem, jak z vás dostat citlivé údaje, je sociální inženýrství. To se používá především u phishingu. Možná si pamatujete na kauzu, kdy se lidem zobrazilo okno s tím, že jim Policie ČR zablokovala počítači a nutila zaplatit pokutu (jinými slovy výkupné). Nejpopulárnější je stále informace o tom, že jste 1 000 000 návštěvník stránky a něco vyhráváte. Ani byste nevěřili, kolik lidí se nachytá. 

Zkušení uživatelé jsou schopni se v těchto okénkách orientovat, ale dejte takový počítač do rukou dětem nebo naopak někomu staršímu, kdo ve virtuálním prostředí nevyrostl, a problém je na světě. Nezkušené oko zkrátka nepozná, zda výzva Policie ČR nebo varování o zavirovaném počítači s nabídkou odstranění hrozeb (případně cokoliv jiného), je legitimní či jen blaf ze strany útočníka. 

A jak se chránit? 

Pokud v prohlížeči používáte Adobe Flash, měli byste přestat. Tento plugin je v dnešní době již překonán technologiemi jako je HTML5. Navíc je děravý jak cedník, takže využít nějaké bezpečnostní chyby nemusí být zase tak těžké. Pokud jej nepotřebujete, je mnohem bezpečnější prohlížet internet bez aktivního Flashe. Naštěstí je ve většině prohlížečů již zablokován a musí být manuálně povolen.

Online Filmy 13

V mnoha případech nepomůže ani AdBlock, jelikož jej většina takových stránek vycítí a uživateli brání v přehrání filmu. Případně nejsou reklamy pochybných zdrojů zaneseny v blacklistu, a proto se beztak zobrazí. Ve výsledku si tak od škodlivého obsahu nepomůžete a slušné weby připravíte o kus žvance. Abychom mu ovšem nekřivdili, od některých pop-up oken vás zachrání. 

Pokud si na stránky pochybného charakteru potrpíte, nezapomeňte, že byste měli mít aktualizovaný antivirus. Dokáže relativně úspěšněji hrozby detekovat a odstranit. Problém nastává tehdy, když se jedná o „zero-day“ hrozbu, využívajíc čerstvou chybu v systému, a kterou nemají antiviry zavedeny v databázi.

Když už se vám nějaký bordel do počítače dostane, snažte se jej co nejrychleji odstranit. V tom horším případě se může škodlivý kód pokusit o povolení ve firewallu a udělení výjimky v bezpečnostním softwaru. Vzniká tak díra v rezidentním štítu systému a hacker vám může ukrást citlivá data.

Závěrem

Na závěr jedna rada nad zlato. Jestli nechcete mít problémy s počítačem a jeho bezpečností, vůbec neotevírejte takové portály, ušetříte si starosti. V dnešní době existuje již mnoho způsobů, jak sledovat filmy online, například za menší poplatek, ať už se jedná o Netflix nebo nějakou jeho českou variantu.

Ano, můžete namítnout, že když se chcete jen podívat na film, nechce se vám platit žádný poplatek. Nicméně to nebylo tématem článku, takže zda je takové jednání správné, necháme na vás. 

Tagy: 

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Online přehrávání filmů a seriálů: hrozba, kterou ignorujeme

Sobota, 1 Prosinec 2018 - 14:46 | Marko | Ono to robilo kedysi na stránkach https://...
Neděle, 28 Květen 2017 - 20:04 | Jan Smetana | Ano, presne takhle sleduji kazdy den serialy, co...
Neděle, 28 Květen 2017 - 20:03 | Jan Smetana | Ahoj, popravde jsem moc nepochopil, co si z...
Středa, 24 Květen 2017 - 11:38 | Zog Zogothowics | Dnes už je stahování zbytečné. Obzvláště na...
Středa, 24 Květen 2017 - 11:38 | Zog Zogothowics | Bože můj. Proč bootovat z live cd když si můžu od...
Úterý, 23 Květen 2017 - 20:49 | HKMaly | Ponauceni: vykaslete se na online prehravani,...
Úterý, 23 Květen 2017 - 20:48 | HKMaly | Duvod je prosty, zadny prohlizec nechce riskovat...
Úterý, 23 Květen 2017 - 19:08 | Patrik Chrz | Existuje jedno řešení - nabootovat z nějakého...
Úterý, 23 Květen 2017 - 16:52 | Nox | "I v osobním počítači lze efektivně chránit...
Úterý, 23 Květen 2017 - 16:14 | Step | V obecném smyslu ano, ale v praktickém pojetí...

Zobrazit diskusi