CDR.cz - Vybráno z IT

Kladivo na FUP českých operátorů: Opera Max zmenší přenesená data až o 50 %

nepřehlédněte
Datové limity jsou v Česku na bídné úrovni a nic na tom nezměnila ani výrazná obměna nabídky lokálních operátorů. Nová Android aplikace z dílen Opera Software sází na zmenšení veškerých přenesených dat a to pro VEŠKERÉ aplikace. Jak Opera Max funguje?

Přestože se trh s mobilními tarify neustále vyvíjí, datové limity se stále nachází na bídných hladinách, kdy zákazníky i za nemalý peníz omezují. Většina českých mobilních operátorů u svých "neomezených" tarifů nabízí datový limit o velikosti kolem 1,5 GB. To už je sice pro většinu situací slušná hodnota, ale ne každý si může podobný paušál dovolit. Řešením bylo při nízkém datovém limitu až doposud omezení připojování k síti, což se nyní může změnit.

Mobilní prohlížeče Opera mají již dlouhou dobu funkci "Turbo", neboli nově "Off-road", pro kompresi webových stránek, probíhající přes servery severské společnosti. Jejím zapnutím jsou veškeré obrázky i obsah stránky nejprve zmenšeny a až poté zaslány do zařízení. Uživatel tak ušetří nemalou část z datového tarifu. Co ale dělat, když chceme spořit nejen uvnitř internetového prohlížeče? Data může spolehlivě spotřebovat GPS navigace a další systémové funkce.

Novinka Max, z produkce Opery, sází na kompresi veškerých dat. Ano, slyšíte správně, zmenšena jsou veškerá přijatá data, která protečou telefonem. Opera Max tedy není prohlížečem, jak by mohl název napovídat, ale aplikací, s jejíž pomocí dosáhnete maximální úspory a správy přenesených dat.

Opera Max - šetřete data nejen v zahraničí

Zmenšování internetových stránek dnes žádnou novinkou není. Takové zmenšení datové velikosti videa už ale stojí za zamyšlení. Tvůrci aplikace Max např. slibují, že z 10MB videa dokáží udělat soubor, který bude zabírat pouze 3 MB. Při dlouhodobém používání prý aplikace dosáhne úspory až 50 %. Komprese se samozřejmě odráží i na kvalitě obrázků a videa, ale pro běžné prohlížení se nejedná o zásadní rozdíl. Pokud se navíc připojíte k WiFi, aplikace změnu rozpozná a zmenšování deaktivuje.

Vše funguje na principu VPN, ke které se uživatel musí po instalaci Opera Max připojit. Všechna přijímaná data jsou následně zmenšována (s výjimkou šifrovaných spojení), a to v průměru až o polovinu. Odesílaná data z technických důvodů nijak zmenšována nejsou.

Vedle samotné komprese nechybí funkce pro analýzu objemu přijímaných dat aplikacemi, kde si může uživatel udělat jasnou představu o tom, kolik mu prohlížeč či GPS spotřebovává a kolik doposud Opera Max ušetřila.

Díky nové aplikaci je tedy jedno, zda používáte jako prohlížeč Chrome, Operu či jinou alternativu, Google Mapy, YouTube přehrávač apod. Data budou komprimována všechna, nezávisle na aplikaci a uživatel tím může výrazně ušetřit. Betaverzi Opera Max lze bezplatně stahovat z marketu Google Play.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kladivo na FUP českých operátorů: Opera Max zmenší přenesená data až o 50 %

Žádné komentáře.