CDR.cz - Vybráno z IT

Pád sociální sítě, která měla být revolucí. To je příběh X

Zdroj: Shuttestock

Kdysi slavná platforma X, se potýká s drastickým poklesem své hodnoty. Elon Musk, který společnost koupil v roce 2022 za 44 miliard dolarů, nyní čelí realitě, že firma ztratila více než tři čtvrtiny své původní hodnoty.

Koupě Twitteru a jeho proměna

V roce 2022 koupil Elon Musk, známý inovátor a vizionář, sociální síť Twitter za astronomických 44 miliard dolarů. Tento krok byl pro mnohé překvapením a vyvolal vlnu spekulací, co s tímto klíčovým hráčem na poli sociálních sítí plánuje. Musk se netajil tím, že chce Twitter, dnes známý jako X, přetvořit podle svých představ a přinést do světa sociálních médií revoluci. Tato revoluce se však nevyvíjí tak, jak Musk a jeho investoři očekávali.

Fidelity a drastický pokles hodnoty

Podle nedávné finanční zprávy investiční společnosti Fidelity, která do Twitteru při Muskově akvizici vložila více než 19 miliard dolarů, se hodnota této investice propadla o 78 % na pouhých 4,19 miliardy dolarů. Fidelity není jediná, kdo zaznamenal pokles hodnoty investic. Její dokumenty ukazují, že se hodnota X kontinuálně snižuje od prvotní investice, což potvrzují i předchozí finanční zprávy z roku 2023, kdy se hodnota snížila o 65 %.

Odchod inzerentů a negativní vnímání změn

Jedním z hlavních důvodů, proč se hodnota X tak drasticky propadla, je hromadný odchod velkých inzerentů. Po změně názvu platformy z Twitteru na X a změnách, které Musk zavedl, se mnoho velkých firem rozhodlo stáhnout své reklamy z této platformy. Důvody jsou různé – od kontroverzních změn v moderaci obsahu po nárůst počtu botů a nevhodného obsahu na stránkách. Mnoho firem se nechce spojovat se sítí, kde se objevují příspěvky s extremistickým či dokonce nacistickým podtextem.

Zdroj: Shutterstock

Musk k této situaci nepřistupoval diplomaticky. Na konci roku 2023, kdy byl konfrontován s odchodem inzerentů, prohlásil, že se odmítá nechat „vydírat penězi“ a veřejně vyzval inzerenty, aby šli „do háje“. Tento krok situaci samozřejmě nezlepšil a nepřispěl k návratu inzerentů zpět na platformu. V důsledku toho Musk otevřeně připustil, že pokud se inzerenti nevrátí, platforma může zkrachovat.

Politické angažmá a ztráta uživatelů

Muskův přístup k politice a svobodu slova měl také vliv na uživatelskou základnu X. Sám se označuje za „absolutistu svobody slova“, což ho vedlo ke sporům s vládními autoritami v různých zemích. Příkladem je jeho konflikt s brazilským soudcem, kdy Musk odmítl splnit požadavky na moderaci obsahu, což vedlo k dočasnému vypnutí sítě v Brazílii. Výsledkem bylo, že miliony brazilských uživatelů přešly na jiné platformy a zatím není jasné, zda se někdy vrátí.

Podobné kontroverze vyvolala i aféra s novinářem Kenem Klippensteinem, kterému byl zablokován přístup k X poté, co zveřejnil citlivé dokumenty. Ironií je, že sám Musk kritizoval Twitter za cenzuru během prezidentských voleb v roce 2020, kdy platforma blokovala informace z laptopu Huntera Bidena. Po převzetí Twitteru Musk zveřejnil takzvané „Twitter Files“, kde odhaloval údajnou spolupráci mezi sociální sítí a vládou. Nyní však jeho vlastní platforma X provádí obdobné kroky cenzury.

Budoucnost X pod Muskovým vedením

Od změny názvu z Twitteru na X a Muskovy snahy o redefinici platformy se zdá, že projekt postupně ztrácí na své hodnotě a smyslu. Původní Twitter byl místem, kde se setkávaly různé názorové proudy a lidé z celého světa mohli sdílet své myšlenky. Pod vedením Muska se však platforma změnila ve velmi polarizovanou oblast, kde se stále více lidí odvrací kvůli kontroverznímu obsahu a nedostatku důvěry.

Hodnota společnosti klesla na necelých 10 miliard dolarů, což je méně než čtvrtina původní ceny, za kterou Musk platformu koupil. Fidelity i ostatní investoři teď musí zvážit, zda budou dále podporovat tento projekt, nebo se stáhnou. Muskovy pokusy přilákat nové inzerenty a udržet uživatele na platformě mohou být klíčové pro budoucnost X. Jedno je jisté – pokud se mu nepodaří zvrátit tento sestupný trend, bude mít jeho experiment s Twitterem dalekosáhlé důsledky jak pro něj, tak pro svět sociálních sítí.

Diskuse ke článku Pád sociální sítě, která měla být revolucí. To je příběh X

Středa, 2 Říjen 2024 - 09:06 | Ji Si | Co Ty prosím Tě víš o období "normalizace...
Středa, 2 Říjen 2024 - 08:03 | RedMaX | Žijeme v totalitě, ke které lze přirovnat období...

Zobrazit diskusi