CDR.cz - Vybráno z IT

Telefon budoucnosti? Spousta displejů a skládací konstrukce

Paperfold 06
Ukončíte hovor, roztáhnete mapu a poté jí zase složíte do kapsy. Skládací mapou se díky technologii ohebného elektronického papíru může stát v budoucnu třeba váš chytrý telefon. Vědci mají první funkční prototyp! (video)

Nutno podotknout, že myšlenka chytrého telefonu s několika displeji tu není poprvé. Dvojici vestavěných panelů nabízí například smartphone YotaPhone, kde na jedné straně zařízení nalezneme běžný LCD panel, na druhé pak úsporný e-ink se skvělou čitelností. PaperFold, jak se nové zařízení jmenuje, se nachází ve fázi prvního funkčního prototypu a sází na trochu jiný princip.

Uživatel dostane do ruky základnu, která má ve svých útrobách veškeré nezbytné komponenty a e-ink displej, který je s trochou nadsázky ohebný jako papír. Pokud se rozhodne, že mu jeden panel nestačí, může snadno pomocí magnetických konektorů připojit další a tento postup několikrát opakovat. Nejvyšší možný počet propojených panelů jsou v tuto chvíli tři e-ink paper panely od Plastic Logic naráz. Trojice se totiž stále jeví jako maximum pro zachování intuitivního ovládání.

Paperfold 04

V praxi to vypadá tak, že k základně připojíte další panel a hle, máte k dispozici virtuální klávesnici. Po připojení třetího pak lze například rozšířit oblast zobrazovaných map apod. 

Možnost rozšíření obrazu o další displeje samozřejmě není jediné, co PaperFold vládne. Pohybováním připojených panelů v kloubu můžete spouštět nejrůznější akce. Ohnutím těch krajních například přiblížíte či oddálíte mapu, nebo přepnete do jiného zobrazení. Při ohnutí do tvaru trojbokého hranolu se v ukázkovém videu na každý z panelů načetla jedna ze stran 3D modelu budovy a byla nabídnuta možnost jejího 3D tisku.

Paperfold 05Paperfold 03

Tým z Human Media Lab se bohužel nechlubí konkrétní specifikací, ale v tuto chvíli chce pouze ukázat, že technologii má, což dokazuje funkční koncept. Stále jej však čeká dlouhá cesta k finálnímu produktu, který by podle slov tvůrců mohl jednoho dne opravdu dorazit na trh.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Telefon budoucnosti? Spousta displejů a skládací konstrukce

Pátek, 2 Květen 2014 - 16:56 | HKMaly | Neprusvitnost einku neni nevyhoda. Papir je taky...
Pátek, 2 Květen 2014 - 16:52 | HKMaly | Tri displaye? Myslim, ze maloktera mapa ma mene...
Pátek, 2 Květen 2014 - 11:53 | peca | To je otázka dalšího vývoje. - jedna ze snah je...
Pátek, 2 Květen 2014 - 11:15 | Miroslav Jasso | No vypadá to dost otřesně. To si nikdy nekoupím...
Pátek, 2 Květen 2014 - 10:10 | peca | Ehm. Ano, je to eInk, je na okrajích ohnutý, ale...

Zobrazit diskusi