CDR.cz - Vybráno z IT

Pirátský Netflix, Popcorn Time, ukončil provoz. Klesal o něj zájem

Pirátský nástroj Popcorn-time.to vznikl na počátku roku 2014 a velice záhy si získal velkou popularitu o svých uživatelů. Důvodem bylo velice snadné streamování pirátských filmů a televizních pořadů zdarma. Dle názoru mnoha odborníků i uživatelů byla tato služba oproti konkurenčním službám jednodušší a bezpečnější.

Zdroj

Je však logické, že tato služba byla trnem v oku streamovacím platformám, jako je třeba Netflix, které svůj obsah streamují legálně. Konkrétně streamovací platforma Netflix varovala před hrozbou platformy Popcorn-Time.to prakticky hned od jejího začátku a také Netflix považoval Popcorn-Time za svého největšího konkurenta.

Na základě toho měli tvůrci této platformy odejít, ale celá platforma je open source, což v praxi znamenalo, že další vývojáři moli tento nástroj spravovat a hostovat sami. To také dělali několik následujících let. Nyní se však zdá, že tato platforma je již deaktivovaná.

Zdroj

Na oficiálních webových stránkách totiž můžeme najít slovo „RIP“ a „mrtvou“ verzi usměvavého loga popcornu. Zároveň zde můžeme vidět i graf, který ukazuje, že i uživatelé v posledních letech ztráceli výrazně zájem. Zajímavé tak je, že její konec nezpůsobilo rozhodnutí soudu, ale pravděpodobně nespokojenost uživatelů, kteří raději odcházeli k placené konkurenci.

Byl zde i rozdíl ve fungování jednotlivých platforem. Netflix totiž hostuje a streamuje svůj vlastní obsah, kdežto Popcorn-Time byl spíše rozhraním pro torrenty, které umožňovalo uživatelům přístup k jednotlivým pirátským videím jiných lidí prostřednictvím jednoduchého rozhraní.

Právě jednoduchost bylo klíčem k jeho prvotní popularitě. Samozřejmě, že od samého počátku byl Popcorn-Time v hledáčku nejen Netflixu, ale také Motion Picture Association of America i dalších asociací spravujících licence a autorská práva tvůrců filmů a seriálů. Důvod, proč soud obratem tuto platformu nezakázal byl její chytrý právní status. Sama platforma totiž žádný pirátský obsah nehostovala. I přesto byla čas od času zablokována, ale díky její open source verzi stačilo vytvořit novou doménu a mohla vesele fungovat dál.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pirátský Netflix, Popcorn Time, ukončil provoz. Klesal o něj zájem

Žádné komentáře.