CDR.cz - Vybráno z IT

Plánovaná legislativa EU propojí chatovací aplikace Messenger, WhatsApp a Signal

Evropská unie chystá schválení Digital Markets Act neboli Aktu o digitálních trzích. V rámci tohoto Aktu by mělo být uživatelům umožněno propojení jednotlivých chatovacích aplikací. Reálně by tak mohl uživatel zaslat zprávu ze Signalu na WhatsApp.

Zdroj

Minulý týden se na půdě Evropské unie (a to v parlamentu, Radě i Komisi) jednalo o finální podobě nového návrhu zvaného Akt o digitálních trzích (Digital Markets Act – DMA). V budoucnu by měl nastavit jasná pravidla pro fungování digitálních technologických společností jako Google, Apple, Meta nebo Amazon.

Zároveň by měl tento Akt dohlížet na zdravé konkurenční prostředí a na to, aby si žádné z velkých společností nevybudovala monopol a tím neohrozila jak trh, tak i menší konkurenty. Mimo tyto změny se politici zaměřili i na komunikační aplikace.

Zdroj

Díky tomuto Aktu se totiž dočkáme interoperability jednotlivých populárních aplikací. V praxi by tak mělo být naprosto reálné posílat zprávu například ze Signalu na WhatsApp či Messenger. Podle dostupných informací nebude nutné si dokonce ani zřizovat u každé chatovací aplikace extra účet.

V současnosti čeká tuto finální podobu DMA ještě schválení plénem ministrů členských zemí Evropské unie a následně musí být ještě tento Akt schválen europarlamentem. Podle obecného názoru by mělo ale jít spíše o formalitu. V platnost by tento nový legislativní dokument měl vejít již od počátku příštího roku. Technologické firmy pak dostanou samozřejmě i nějakou dobu na upravení svých aplikací.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Plánovaná legislativa EU propojí chatovací aplikace Messenger, WhatsApp a Signal

Úterý, 29 Březen 2022 - 15:12 | Zog Zogothowics | Tak to by to nesměl psát mamlas jako Čihák který...
Úterý, 29 Březen 2022 - 09:35 | Pety | Tak doufejme, že to nařízení bude obecné, a tedy...

Zobrazit diskusi