CDR.cz - Vybráno z IT

Pohyb ruských vojsk může sledovat na internetu každý

Izraelský inženýr Harel Dan objevil způsob, jak může každý sledovat pohyby ruských vojsk i rozmístění systémů raketové obrany kdekoliv na světě. Je to možné díky satelitu Sentinel-1 spadajícího do programu Copernicus.

Zdroj

V roce 2018 upozornil izraelský inženýr Harel Dan na jednu velice zajímavou možnost na internetu. Harel Dan totiž náhodou na satelitních snímcích pořízených evropskou družicí Sentinel-1 objevil v oblasti Blízkého východu zajímavé a opakující se rušivé signály.

Tyto signály se logicky pokusil odfiltrovat, ale místo toho je zesílil. Následně zjistil, že tyto rušivé signály mají podobný vzor a na základě detailní analýzy potvrdil, že se jedná o rušivý signál vydávaný systémem protiraketové obrany umístěných zejména v Bahrajnu, Kataru, Jordánsku, a dalších zemích.

Sentinel-1 je trochu jinou družicí, protože využívá technologii SAR (Synthetic Aperture Radar), což znamená, že vysílá radiové vlny směrem k zemi a měří, kolik signálu se vrátí zpět. Právě díky tomu dokážou družice jako Sentinel-1 odhalit zapnutý vojenský radar, který vysílá rušivý signál.

Zdroj

Aby si byl Harel Dan však naprosto jistý, ověřil si ještě své podezření na Google Mapách či z dalších zdrojů. Na výzkum Dana Harela pak navázal Ollie Ballinger z londýnské University College. Ten dokonce vytvořil jednoduchý nástroj, který dokáže zpracovat veškeré i historické snímky ze Sentinelu-1 a identifikuje rušivé vojenské radary.

Sám pak uvedl: „Tohle fakticky umožňuje každému, kdo má připojení k internetu, sledovat, kdy a kde jsou určité vojenské radarové systémy rozmístěny.“ Svou aplikaci pak uveřejnil včetně zdrojového kódu na tomto odkazu. Právě pomocí této aplikace lze sledovat pohyby ruských vojsk i ruské raketové techniky. Podle těchto satelitních záběrů bylo již od konce září minulého roku patrné, že Ruská federace přesouvá k Ukrajinským hranicím svou těžkou raketovou techniku.

Diskuse ke článku Pohyb ruských vojsk může sledovat na internetu každý

Úterý, 1 Březen 2022 - 08:45 | miro | aktívny číhák si mohol všimnúť, že to sníma...

Zobrazit diskusi