CDR.cz - Vybráno z IT

Potvrzeno: První dva civilisté letí do vesmíru, na cestu kolem Měsíce

Spacex 1
Elon Musk, majitel kosmické společnosti SpaceX, oznámil událost, která se zapíše do historie. Už v roce 2018 vypraví do vesmíru dvojici civilistů, ti již poskytli výrazné finanční záruky.

Pro to, abyste mohli letět do vesmíru, už dnes nemusíte být elitní kosmonaut ve službách NASA. Pokud skutečně prahnete po zážitku, na který do konce života nezapomenete, a zároveň nevíte co s penězi, můžete si svou cestu na oběžnou dráhu zaplatit u Elona Muska.

Ten nejenže spoluvlastní peněžní online službu PayPal, vede prestižní automobilku Tesla nebo je předsedou SolarCity (podniku, který se ve Spojených státech zabývá instalací solárních panelů), Musk navíc založil vlastní kosmickou společnost SpaceX.

Ta má v plánu mimo planetu Zemi pravidelně vypravit až několik civilistů ročně. Pokud vše půjde podle plánu, první dva šťastlivci se skutečně dočkají, a navíc už brzy. Zůstávají v anonymitě, složili nicméně blíže nespecifikovanou, ovšem velmi tučnou finanční zálohu, což je první krok k cestě do vesmíru. Teď ještě musí projít fyzickými a psychickými testy i tvrdým výcvikem.

Spacex 2

Plány pak může zhatit už jen technologie. Cestu astronauti-amatéři podniknou v lodi Dragon. Modul konstruovaný na přepravu posádky poženou nové rakety Falcon Heavy vycházející z původních Falcon 9. Na oběžnou dráhu Země by měly být schopné vynést až 60 tun nákladu, v cestě na Měsíc pak 16 tun. Nejprve ovšem musí přijít jejich testování v podobě výpravy k mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Klienti, kteří si jako první civilisté zaplatili cestu do vesmíru, se dokonce podívají do větších hlubin, než lidstvo pamatuje. Proletí se kolem Měsíce, tedy dál, než se dostala slavná mise Apollo, v rámci níž na Měsíc vstoupil první člověk. Tenhle netradiční výlet Elon Musk slibuje na druhé čtvrtletí příštího roku a do budoucna plánuje čtyři takové cesty ročně.

Spacex 3

Aktuálně bude společnost SpaceX investovat do vývoje komunikační technologie mezi plavidlem na orbitu a pozemní základnou. Současně ale odhaluje plány ke „kolonizaci“ Marsu, pravidelné lety
Země-Mars by měly odstartovat v roce 2030.

Pilotovaná mise směřující k Měsíci se v historii uskutečnila celkem jedenáctkrát, poprvé v roce 1969, naposledy v roce 1972. První se do těchto končin vypravilo Apollo 8, finální operace nesla název
Apollo 17.

Tagy: 
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Potvrzeno: První dva civilisté letí do vesmíru, na cestu kolem Měsíce

Čtvrtek, 2 Březen 2017 - 08:01 | George eLzyx | k Měsíci bylo 9 pilotovaných cest. Apollo 8-17,...
Středa, 1 Březen 2017 - 23:05 | Venda | "celkem jedenáctkrát ... První ... Apollo 8...
Středa, 1 Březen 2017 - 22:09 | japkoslav | No aby to nedopadlo jak jejich poslední mise s...
Středa, 1 Březen 2017 - 21:01 | kat | Jen doufám, že u toho nikdo "nezařve".
Středa, 1 Březen 2017 - 10:06 | Step | Samotný fakt, že opustíte naší planetu a podíváte...
Středa, 1 Březen 2017 - 10:05 | xvasek | Jj, tajektorie Apolla 8 byla docela fikaná, tak...
Středa, 1 Březen 2017 - 09:43 | Jirka1 | "Proletí se kolem Měsíce, tedy dál, než se...

Zobrazit diskusi