CDR.cz - Vybráno z IT

Android 4.3 Jelly Bean unikl na veřejnost: Přinese úsporný mód pro Bluetooth komunikaci na krátkou vzdálenost

nexus-4-android-4.31
Google jej oficiálně ještě nepředstavil, ale už je dostupný ke stažení. Android verze 4.3 unikl na internet a majitelé vlajkové lodi Samsung Galaxy S4 si mohou chystanou aktualizaci „želé fazolky“ vyzkoušet s předstihem.

Neustálý vývoj mobilního operačního systému Android a slabý aktualizační proces většiny výrobců má na svědomí nemalou roztříštěnost celé platformy. Postupem času se situace nepatrně zlepšuje, ale nedá se říci, že by to bylo úplně ono. Nyní na internet unikla další chystaná verze populárního operačního systému.

android-43-galaxy-s4-firmware

Android 4.3 Jelly Bean nepřinese vysoký počet aktualizací a změn, ale na to si ostatně ani nehraje. Ptáte se proč je tentokrát úprav jen několik? Google postupem času uvolňoval samostatné nezávislé aktualizace pro své aplikace Gmail, Calendar, Keyboard, Play Services apod.

Jednou z nejvýraznějších změn je úprava prostředí fotoaparátu, které sází na strohý design a snaží se nabídnou efektivnější rozmístění ovládacích prvků. Jak moc se nová aplikace kamery projeví na ovládání těžko říci, ale pro více funkcí a efektů jsou stále šikovnější aplikace třetích stran. Kritiku od uživatelů možná schytá menší změna v nastavení WiFi. Při jejím vypnutí totiž nedojde k úplnému uvedení do stavu nečinnosti, ale je stále zapnutá, aby mohla poskytovat data pro fungování lokalizace. Na novinku není nutné nahlížet jako na agresivního žrouta baterie, neboť naštěstí nechybí ani volba pro úplné vypnutí bezdrátového připojení.

yes-645x283

Podle prvních zkušeností uživatelů je systém i nepatrně rychlejší, což si můžete ověřit na videu výše. Úprav se dočkala netradičně také Bluetooth komunikace, jež přinese možnost využívat bezdrátového připojení ve speciálním módu tzv. „blízké vzdálenosti“. Pro uživatele to znamená, že se po zapnutí volby zkrátí dosah a například při využívání neustálého propojení s chytrými hodinkami na ruce, dojde ke znatelné úspoře baterie. Vedle toho přibylo několik funkcí pro vývojáře a byl upraven také systémový font nesoucí název Roboto.

Jelikož se jedná o uniklou verzi, finální podoba se může od té současné trošku lišit. Větší změny samotného prostředí pravděpodobně dorazí až s Androidem 5.0 key Lime Pie.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Android 4.3 Jelly Bean unikl na veřejnost: Přinese úsporný mód pro Bluetooth komunikaci na krátkou vzdálenost

Úterý, 2 Červenec 2013 - 12:46 | AndyF1 | "..v nastavení WiFi. Při jejím vypnutí totiž...

Zobrazit diskusi