CDR.cz - Vybráno z IT

Google má novou odnož OS Android! Wear zvládá kulaté displeje a míří do hodinek

Internetový gigant dělal dlouho mrtvého brouka, ale jednalo se o pouhé ticho před bouří. Odnož operačního systému Android pro chytré hodinky a nositelná zařízení nese název Wear a přináší řadu změn. Ani kulaté displeje pro systém nebudou problémem!

Několik posledních měsíců mobilní trh chrlí jedny hodinky za druhými a mohli jsme tak spatřit opravdu různorodý mix zařízení bez jednotnějšího konceptu. Nejeden výrobce do svých nositelných náramků a hodinek, tzv. wearables, nasadil upravený Android. To není nutně špatná volba, ale chyběly zde optimalizace pro malé displeje a další nezbytné funkce. Neudržitelný stav, kdy si každý výrobce "ohne" systém dle potřeby, se nakonec rozhodl vyřešit sám Google.

Prostředí na míru hodinkám a hlasové povely

Internetový gigant představil světu upravený operační systém Android Wear. Zřejmá je z obrázků především optimalizace pro malé displeje, čemuž odpovídá i uživatelské prostředí. Ovládání probíhá buďto pomocí gest přes dotykový displej, nebo díky hlasovým příkazům a podpoře Google Now. Hodinkám zkrátka bude stačit říct, co od nich chcete a ony provedou požadovaný úkon. Pamatujete na "OK, Glass", což je povel, jímž uživatel startuje příkaz pro chytré brýle Google Glass? Zde to bude podobné.

Do systému byly integrovány  fitness funkce a podpora pro nejrůznější senzory měřící zdravotní stav. Právě sportovci jsou od vydání prvních chytrých hodinek jedna z největších cílových skupin. Díky podpoře kulatých displejů, což není úplně běžná záležitost, mohou výrobci konečně vyrobit naše vysněné hodinky:

Podporu novému OS přislíbili výrobci jako Samsung, HTC, Motorola, LG, Intel, Qualcomm a další. Jsme tedy poměrně zvědaví, jaký bude osud upraveného OS Tizen, který Samsung nasadil ve svých nejnovějších hodinkách a jak budou na situaci reagovat výrobci jako je populární Pebble.

Co se změnilo:

  • Přibyla podpora pro kulaté displeje
  • Optimalizované ovládání díky Google Now - hlasové povely
  • Přizpůsobení pro notifikace z mobilního zařízení
  • Prostředí vytvořené na míru hodinkám
  • Integrované fitness funkce přímo do OS

Následující video nejlépe ukazují, jak by měly hodinky a náramky díky Android Wear fungovat:

Vývojáři mohou začít vytvářet aplikace

Zároveň s představením bylo vypuštěno vývojářské SDK v preview verzi. Finální balíček Google uvolní v řádu několika týdnů. Pro vznikající aplikace tak podle všeho vznikne zvláštní sekce v Google Play a vytvořené aplikace budeme moci spouštět na zařízeních různých výrobců, což doposud možné nebylo.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google má novou odnož OS Android! Wear zvládá kulaté displeje a míří do hodinek

Čtvrtek, 20 Březen 2014 - 10:28 | Jiří Moos | 1) Hlasové ovládání má Google na vysoké úrovni a...
Čtvrtek, 20 Březen 2014 - 10:13 | BTJ | Vidim, ze gugl porad nechape zakladni koncept...

Zobrazit diskusi