CDR.cz - Vybráno z IT

Sony Xperia E, levný smartphone s Androidem 4.1 dorazí i v Dual SIM verzi

xperia_e_sony
Levných chytrých telefonů není nikdy dost a dvojnásob to platí u dualSIM modelů. Sony Xperia E má být dalším z dostupných zařízení se slušnou výbavou a nízkou cenou. Jaký hardware skrývá?

Krátce před představením nové levné Nokie Lumia 620 ohlásilo své novinky i japonské Sony. Jsou z podobného soudku a mezi tzv. "dostupná" zařízení by tedy měl patřit i chystaný Sony Xperia E a Sony Xperia E dual. Novinky se budou snažit zaujmout  nejen nízkou cenou, ale hlavně Androidem 4.1 a také DualSIM verzí, která nebývá příliš častá.

xperia_e_barvy
Nové Xperie dorazí v několika barevných provedeních

Pokud má rok 2013 začít nástupem nových levných smartphonů, určitě to uvítají doposud váhající zákazníci. Nové Lumie vypadají nadmíru dobře a ani Xperia E svou výbavou neurazí. Na svém těle skrývá 3,5" displej s HVGA rozlišením krytý sklíčkem proti poškrábání a uvnitř jednojádrový Qualcomm MSM7227A Snapdragon na frekvenci 1 GHz a 512 MB operační paměti RAM. Bohužel použitý TFT displej nese pouze zmiňované, na dnešní poměry už nízké, rozlišení.

Jako operační systém byl dobře zvolen Android 4.1 Jelly Bean, přičemž DualSIM verze si bude muset nějaký pátek počkat a na trh nejprve dorazí s Androidem 4.0 ICS.

Tělo telefonu má kompaktní rozměry 113,5 × 61,8 × 11 mm při hmotnosti 115,7 gramů. Integrované 4GB úložiště vypadá na první pohled dobře, bohužel k dispozici pro uživatelská data bude pouze 2,2 GB. Tradiční microSD slot nechybí a případnou potřebu dalšího místa vyřeší paměťová karta o kapacitě do 32 GB.

eng2xperiaebackblackeng1xperiaefrontblack

Fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpix nebude žádným zázrakem a video zvládne nahrávat pouze v rozlišení VGA. Samozřejmostí je Bluetooth, Wi-Fi, FM rádio s RDS a integrovaný A-GPS čip. Pro lepší zvuk při volání výrobce implementoval technologii HD Voice a přehrávač walkman spolu s technologií xLoud a 3D surround zvukem zlepší zážitek z přehrávání hudby. O výdrž se postará 1 500 mAh baterie, která by měla zvládat telefon napájet po dobu 30 hodin při přehrávání hudby.

Operační systém
Android 4.1 a 4.0 - dualSIM, dostane aktualizaci na 4.1
Display
3,5" TFT HVGA (320 × 480 obrazových bodů) a (~164 PPI)
Procesor
1 GHz jednojádrový - Qualcomm Snapdragon MSM7227A
Fotoaparát
Hlavní (zadní): 3,2 Mpx
Vedlejší (přední): není ve výbavě
Konektivita
WiFi a/b/g/n s funkcí hotspotu
3G
A-GPS
Bluetooth
Micro USB
Navigace
A-GPS
Operační paměť
512 MB RAM
Paměť
4GB integrované úložiště + microSD slot (až 32 GB)
Rozměry a váha
113,5 × 61,8 × 11 mm, 115,7 gramů
Baterie
1500 mAh

Cenu bohužel zatím nevíme, ale podle slov výrobce a výše zmíněných hardwarových parametrů se bude jednat o dostupný smartphone. V konkurenci nových Lumií a záplavě modelů čínských výrobců to Sony nebude mít vůbec lehké a pokud nenasadí cenu nízko, nebude se jednat o příliš atraktivní koupi.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony Xperia E, levný smartphone s Androidem 4.1 dorazí i v Dual SIM verzi

Žádné komentáře.