CDR.cz - Vybráno z IT

Projekt Tango - Google ukázal smartphone, který vytvoří 3D model okolí

Smartphone se snímací funkcí okolního prostředí? Proč ne! Nasnímejte nejrůznější místnosti a použijte je ve hře nebo pro vytvoření mapy.

Společnost Google představila projekt Tango, jehož cílem je snaha doplnit mobilní telefony o lidský pohled na svět, tedy o vlastnost vnímání skutečného světa pomocí prostoru a pohybu. "Jsme fyzické bytosti, které žijí ve 3D světě. Přesto naše mobilní zařízení předpokládají, že fyzický svět končí hranicemi jejich obrazovky," píše se na stránkách projektu.

Byl představen první prototyp 5" smartphonu s upraveným hardwarem a softwarem, který dokáže generovat 3D mapy okolního prostředí. Telefon snímá okolí uživatele v reálném čase a převádí jej do 3D modelu. Senzory smartphonu zvládnou uskutečnit více než 250 tisíc 3D měření za sekundu.

Tango není součástí žádného Androidu. Prototyp mají na svědomí inženýři ze skupiny ATAP (Advanced Technology And Projects). Zatím bylo vyrobeno dvě stě prototypů tohoto zařízení pro vývojáře, kteří budou v několika následujících měsících pracovat na aplikacích a algoritmech pro tuto nově vznikající platformu.

Celý projekt je ještě v plenkách a výzkumné laboratoře po celém světě na něm budou muset odvést ještě spoustu práce, aby se dostal do našich rukou v podobě finálního zařízení. Více informací najdete na webové stránce věnované projektu Tango.

Nápad by bylo možné využít mnoha různými způsoby. Například byste se nemuseli nikdy ztratit v neznámé budově, ztratit správný směr na ulici nebo si mohli zahrát svou oblíbenou hru v lokacích, které budou totožné s vaším domovem. Kdyby bylo zařízení doplněno o nějakou hlasovou aplikaci, nevidomí lidé by již nemuseli používat služeb vodících psů. Člověk by jen snímal okolní prostředí a nechal se vést hlasovými příkazy po neznámých prostorách tam, kam by právě potřeboval.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projekt Tango - Google ukázal smartphone, který vytvoří 3D model okolí

Pondělí, 24 Únor 2014 - 08:03 | Tom Miki | Pokud by to šlo využít pro nevidomé, tak to by...

Zobrazit diskusi