CDR.cz - Vybráno z IT

Provozovatel „pirátského Netflixu“ byl uznán vinným, výdělky mu zůstanou

Sedmačtyřicetiletý provozovatel serveru Filmfix, nabízejícího placený přístup k odkazům na nelegální obsah, byl obviněn z usnadnění porušení autorských práv. Zisky mu ale zůstanou.

Provozovatel Filmfixu byl okresním soudem ve švédském Lundu odsouzen ke 120 hodinám veřejně prospěšných prací. Navzdory tomu, že byl shledán vinným, může mít ale jistý pocit zadostiučinění – nepodařilo se totiž prokázat, že uživatelé skutečně platili za poskytnutý obsah, proto si může svůj zisk ponechat.

Uživatelé serveru Filmfix platili prostřednictvím SMS měsíční poplatek ve výši deset dolarů. Díky tomu mohli neomezeně sledovat filmy a televizní pořady, ale také stahovat počítačové hry nebo poslouchat audioknihy a hudbu. Filmfix nenabízel přímé stažení obsahu, ale odkazy, které ke stažení vedly. Mezi dubnem 2012 a říjnem 2013 vynesl Filmfix – vnímaný jako jakási nelegální obdoba Netflixu - svým provozovatelům přes 88 tisíc dolarů.

Provozovatel uznal, že pirátskou verzi Netflixu provozoval, uvedl ale, že Filmfix v podstatě neobsahoval žádný nezákonný materiál. V rozsudku stojí, že je zřejmé, že muž od uživatelů Filmfixu získal celkem asi 600 000 švédských korun, je ale obtížné určit, že uživatelé skutečně platili výhradně za pirátský obsah. Proto soud po zakladateli Filmfixu nepožaduje žádnou finanční částku a udělil mu veřejně prospěšné práce.

Diskuse ke článku Provozovatel „pirátského Netflixu“ byl uznán vinným, výdělky mu zůstanou

Žádné komentáře.