CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE – Forza Motorsport 7 je stejně nádherná jako předchůdce. Stačí to?

Série Forza Motorsport je tu již šílených 12 let. Dnes je považována mezi závodními hrami za natolik zajetou značku, že bychom si bez ní konzole od Microsoftu mohli jen stěží představit. Série se proslavila zejména druhým a třetím dílem, proslaví se i sedmý?

Sedmý díl série Forza Motorsport byl poměrně očekávaný. Spin-off v podobě Forza Horizon 3 byl neskutečným úspěchem a proto se čekalo, zda i „vážně“ pojatá série dokáže znovu zaujmout. A zcela upřímně můžeme říci, že ano. Hra si bere ze svého předchůdce to nejlepší a posouvá se ještě dále.

Orgie pro každého řidiče

Forza Motorsport 7 je od prvních chvil dělaná pro fanoušky všeho, co má čtyři kola (někdy i méně, či více), má kovové/plastové šasi a jezdí nejen po silnici. Prezentace ale není tak formální a anonymní, jako v minulých dílech. Naopak je mnohem osobnější.

Nově je možné si upravovat svého avatara. Neznamená to, že si hráči mohou upravit postavu jako v nějakém RPG, ale nabídka kombinéz pro řidiče je nezvykle pestrá, potěší a každý mezi nimi najde svůj vzhled. S postupem hry přirozeně dostávají hráči stále hezčí obleky, a není potřeba se spokojit jen s jedním vzhledem, který si navolili při startu. 

Stejně tak je před začátkem závodů více bližších pohledů na trať doprovázenou komentáři, věcnými informacemi během nahrávacích obrazovek a podobně. Mnohem častěji je používaná i doprovodná hudba, která v určitých momentech opravdu krásně podkreslí adrenalin během závodu.

Když se plní garáž

Velmi zajímavým krokem je úprava získávání nových vozidel. V minulých dílech nebyl problém se opravdu rychle dostat k nějakému supersportu, se kterým si člověk užil většinu hry. Tento přístup je pryč, jelikož auta mají nyní svou sběratelskou hodnotu, se kterou navyšují úroveň hráče. A platí, že s vyšší úrovní je možné kupovat zajímavější vozy.

Začátek hry se tedy nese v duchu Focusů, Civiců (v R-kové úpravě) a podobně. Zároveň se téměř nestane, že by se hráči dostali do stavu, kdy nebudou vědět co s herními kredity, které se budou neustále hromadit. Naopak mnohem častěji bude docházet ke kompromisům, které vozidlo koupit.

Mimo vozidla je totiž možné si kupovat i lootboxy. Ano, tato moderní tragédie se dostala i sem, nicméně jejich cenové nastavení nijak nevyžaduje další reálné investice (vystačíte si s herní měnou) a nabídka bonusů je opravdu bohatá. Ať se jedná o obleky pro řidiče, auta, nebo kartičky modifikátorů upravující podmínky závodů.

Když se pytel roztrhne

Forza Motorsport 7 toho nabízí samozřejmě dost i přímo na závodním okruhu. Ať se jedná o vozový park, který se točí okolo číslovky 700, nebo počet okruhů, kterých je opět požehnaně s prémiérou nových okruhy, např. Dubaj je příjemnou novinkou (nás samozřejmě opět nejvíce těší přítomnost okruhu v Praze).

Během kariéry je navíc příjemné, že se neustále mění typ závodů. Jednou se jedná o závody cesťáků, aby ho vystřídal vytrvalostní závod a tak podobně. Hra tak velmi příjemně a nenásilně mění, jakými auty se bude závodit a „nutí“ hráče zkoušet různá vozidla. Udrží ho také v sedle, aniž by unudila monotematickými výzvami. 

Co se jízdního modelu týče, opět se nejedná o 100% simulátor, nicméně fyzika je mnohem přísnější, než je tomu v sérii Horizon. Přejete-li si zažít skutečný, fyzikou opředený simulátor, přečtěte si naše nedávné téma, kde se celému odvětví do detailů věnujeme

Pokud se kdokoliv necítí, je možné zapnout nespočet pomocníků, které jízdu usnadní (dokonce včetně automatického dobržďování a zatáčení do zatáček), ale to pravé ořechové přijde s postupným vypínáním těchto berliček. Novinkou pak je dynamické střídání dne a noci včetně počasí, což dokáže opravdu zajímavě zamíchat podmínkami v závodu.

Co se týče umělé inteligence, ta je proti loňskému dílu o něco agresivnější a nebojí se čas od času jezdit tzv. „na prasáka“. Zda za to může technologie Drivatar nebo se upravil algoritmus, nevíme, ale opět hra sbírá data jednotlivých hráčů a namísto klasické AI se pokouší simulovat jízdu jiných hráčů.

Znovu pastva pro oči

Technické zpracování Forza Motorsport 7 je tradičně skvostné. Modely aut jsou zpracované s maniakální detailností. I zpracování okruhů je velmi povedené, i když zde se občas ukáže, že se někde šetřilo na texturách. Není to nic hrozného, ale sem tam jsou například stromy ošklivé. Pokud se ale nebudete kochat v pěší rychlosti, nic nezaznamenáte. 

Nejvíce se ale grafika předvede během deštivých závodů. Silnice je prakticky k nerozeznání od skutečné, světelné a částicové efekty jsou úžasné a prostě celkově se na to opravdu nádherně kouká. Přičtěte si k tomu fakt, že si hra ve FullHD rozlišení drží stabilních 60 FPS a podporuje HDR technologii. Dnes už sice standard (obzvláště s vydáním mezigeneračních konzolí), ale přesto před tvůrci smekáme, že takovou plynulost zvládli optimalizovat i pro tradiční Xbox One. 

V sérii Forza je špičkově zpracované ozvučení zajetým standardem. Nejinak je tomu i zde. Zvuky motorů, gum a podobně jsou famózní. Asi největší mínus si zaslouží načítací časy, které jsou pravda delší, ale kompenzuje to přítomnost komentářů/nápověď, takže to není takové utrpení. 

Verdikt

Forza Motorsport 7 se povedla a ukazuje se, že Microsoft aktuálně vlastní jednu z nejsilnějších automobilových sérií (ne-li nejsilnější) pro milovníky závodních her. Kdokoli má rád vůni motorů, nesáhne vedle. 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Forza Motorsport 7 je stejně nádherná jako předchůdce. Stačí to?

Sobota, 25 Listopad 2017 - 05:19 | Kotoktok | Kde je ten redaktor, kterej si tu honil ptáka nad...
Středa, 8 Listopad 2017 - 22:19 | Fox 25 | Need for Speed SHI(F)T odpovídá svému jménu, je...
Úterý, 7 Listopad 2017 - 19:26 | RedMaX | Pro me ten blog naprosto nulova vypovidaci...
Úterý, 7 Listopad 2017 - 18:35 | CyberAngel | Pěkně podrobná recenze byla nedávno na CDR https...
Úterý, 7 Listopad 2017 - 15:47 | RedMaX | Zdar, shanim nekoho kdo hral Need for Speed SHIFT...

Zobrazit diskusi