CDR.cz - Vybráno z IT

[E3 2013] REPORTÁŽ - Microsoft představil mimo jiné i nový Xbox 360, Xbox One

mic-konf-E3
Microsoft nabídl úchvatnou podívanou, řadu nečekaných odhalení i překvapivých momentů. Jednalo se o dosud nejlepší konferenci. Došlo na odhalení upraveného designu Xbox 360, doplnění informací o Xbox One a co je nejdůležitější - spoustu her.

Po dlouholetých zkušenostech jsme i tentokrát očekávali nekonečnou povídačku o formách sociálního propojování s přáteli a komunitou, možnosti sdílení svých herních úspěchů a po vzoru Xbox Conference 2013 také diskuzi o nabízených službách, které dokáže konzole nové generace Xbox One zprostředkovat. Nic z toho se však nekonalo, Microsoft nabídl skvělou herní show.

mic-konf-1

V samotném úvodu Yusuf Mehdi představil novou verzi Xbox 360, změna se dotkla především designu. Do prodejů půjde konzole ihned. Mimo to jsme se dozvěděli cenu nového Xbox One, ten bude k dostání téměř za 10 000 Kč, na veřejnost se dostane letos ve čtvrtém čtvrtletí.

Úvodní slovo dostala na konferenci japosnká společnost Konami se svým Medal Gear Solid: Phantom Pain, jež jsme měli možnost vidět už víkend před E3. Pak se pódium proměnilo v jedno velké bojiště plné plechu a pancířů. Wargaming představil World of Tanks pro Xbox 360, konzolová verze bude dostupná už toto léto.

„Zpřístupníme World of Tanks dalším milinům lidí, kteří vlastní Xbox 360,“ řekl Victor Kyslyi při prezentaci hry.

V krátkém sestřihu Microsoft oznámil novou kreslenou hopsačku Max The Course of Brotherhood, Namco Bandai poté přispěchalo s dalším Dark Souls, které vyjde v roce 2014. Dlouho jsme věděli, že v laboratořích německého Cryteku se kutí něco velkého. Očekávali jsme, že na E3 dorazí s novým Crysis nebo Homefront 2, místo toho jsme se však dočkali odhalení Ryse: Son of Rome, starověké mlátičky z třetí osoby.

mic-konf-2

Hra disponovala opravdu působivou atmosférou, v okolí našeho hlavního hrdiny se kácely zdi, katapulty sestřelovaly věže, hořely dřevěné trámy, vzduchem se linul kouř a prach. Pozadí vyplněno strhujícími bitvami, v popředí úchvatná bojová komba. Titul bude exkluzivní pro Xbox One a poletí na Cry Engine 3.

Microsoft si potrpí na luxus a eleganci

Představila se nám i bojovka Killer Instinct nebo Sunset Overdrive – bláznivou střílečku s prvky parkouru v obalu kreslené grafiky a s decentní dávkou humoru. Představení Forza Motorsport 5 se neslo ve velkém stylu, přímo v sále tvůrci zaparkovali úchvatný oranžovo-černý McLaren. Porovnávali ho se záběry ze hry a v jeho virtuální podobě nám dokonce ukázali gameplay.

mic-konf-3

Dočkali se také fanoušci MineCraftu, Microsoft představil jeho Xbox One edici. Následovala ukázka z Quantum Break. Ten přišel odprezentovat samotný Sam Lake z finského studia Remedy, které stojí za původní dvojicí dílů Max Payne a sérií Alan Wake. Na video ze hry se můžete podívat zde.

Potěšení pro kreativce

Další z titulů, o nichž jsme neměli ani tušení, je cell-shadow záležitost D4, které svým zpracováním hodně evokuje Borderlands nebo postarší XII. Opravdu zvláštní pocity máme z Project Spark, o němž ani pořádně nevíme, co si myslet. Hráč na pódiu Project Spark zpočátku ovládal částečně hlasově. Pak se chytil ovladače a po vzoru From Dust začal tvořit svět (řeky, kopce,…). Nakonec se ve hře ukázala kreslená postavička, další, a další, a pak horda nepřátel. Oznámeno pro Xbox One a Windows 8.

mic-konf-5

Microsoft zužovaly technické potíže, o záležitosti jménem Crimson Dragon nevíme vůbec nic. Jen to, že budeme létat na drakovi. V sále totiž na moment přestalo fungovat ozvučení. Toto fiasko se bohužel opakovalo i u představení videa z Battlefield 4, naštěstí se audio součást nakonec podařilo zprovoznit.

Jednou z her, u níž jsme vůbec nepřemýšleli, že by se na E3 2013 mohla objevit, byl Dead Rising 3. A světe div se, byl tam. Situaci jsme v živém přenosu komentovali takto:

„Na videu je zombík v nabouraném autě. A pán, co mu právě rozbil francouzským klíčem hlavu. Další trojice zombíků na zahradě papá sedláka. No… hlavní hrdina jim zase dal po palici. Ale najednou je nepřátel asi tak 5484,22. Jsou všude kolem nás. Jeden nás právě hriznul. Viděli jsme to! Ale hlavní hrdina je v pohodě.“

mic-konf-4

Na řadu pak přišel The Witcher: Wild Hunt, chcete-li Zaklínač 3. Ten nabídl dechberoucí grafiku, úžasný soundtrack a atmosférické prostředí. Zpracování středověkého města vypadalo naprosto fantasticky. Odhalena byla také hra Below, vypadá skutečně nevšedně. Téměř ke konci si pozornost získal titul, který až v poslední sekundě odhalil nové Halo. Nečekali jsme to, neuvěřitelné překvapení. Úplné finále patřilo Respawn Entertainment (původní zaměstnanci Infinity Ward – Call of Duty) a jejich novému scifi FPS Titanfall.

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku [E3 2013] REPORTÁŽ - Microsoft představil mimo jiné i nový Xbox 360, Xbox One

Žádné komentáře.