CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko testovalo nové rakety země-vzduch, ohrozí jimi stíhačky F-35 a F-22?

Podle americké rozvědky otestovali nedávno Rusové ve vší tichosti svůj nejmodernější systém protivzdušné obrany S-500 Prometej. Mělo jít o test nových raket země-vzduch.

Se zprávou přišel americký zpravodajský kanál CNBC, který se odvolává na nejmenovaný zdroj z americké tajné služby. Rusové měli otestovat za pomoci systému protivzdušné obrany S-500 Prometej novou střelu země-vzduch, která měla mít dolet kolem 480 km.

Není jasné o jaký typ střely jde, protože zatím nejmodernější střely s tak velkým dosahem pro ruské PVO nesou označení 40N6 a mají dolet kolem 400 km, přičemž jejich výškový dostup je udáván kolem 100 km. Testovaná střela tedy přesáhla maximální dolet o 80 km.

Ve hře je tedy varianta, že Rusové začali testovat nové střely určené výhradně pro PVO S-500. Střely 40N6 s dosahem 400 km se totiž mají objevit u starších PVO kompletů S-400, a taktéž u novějších S-500, přičemž u S-500 se počítá i s ještě výkonnějšími raketami země-vzduch, které budou moci ničit cíle až na vzdálenost 600 km.

Těmi novými střelami tak můžou být rakety 77N6-N a 77N6-N1, které jsou určeny k ničení cílů letících hypersonickou rychlostí, včetně mezikontinentálních raket ICBM. Nebo Rusové testovali nějakou vylepšenou verzi střely 40N6 s prodlouženým doletem až na 500 km, určenou pro ničení cenných aerodynamických cílů, jako jsou letouny AWACS nebo stealth bombardéry a stíhačky.

První systémy protivzdušné obrany S-500 Prometej (celkem 5 kompletů) budou určeny pro oblast Moskvy, kde budou od roku 2020 plnit funkci protiraketové obrany. PVO S-500 má být schopno zastavit omezený jaderný úder mířící na Moskvu. Dále se předpokládá, že S-500 doplní v ruské armádě systémy S-300 a S-400.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusko testovalo nové rakety země-vzduch, ohrozí jimi stíhačky F-35 a F-22?

Žádné komentáře.