CDR.cz - Vybráno z IT

Rusové brzy otestují těžký úderný dron Suchoj S-70 Ochotnik

Bezpilotní bombardér S-70 Ochotnik už bude brzy připraven na svůj první testovací let. Rusové hodlají nasadit tyto stroje v boji proti technologicky vyspělému protivníkovi, kdy tyto drony mají zničit protiletadlovou obranu nepřítele.

Rusové hodlají toto léto otestovat prototyp těžkého úderného dronu S-70 Ochotnik (Lovec). Nový ruský dron je koncipován jako samokřídlo s maximální vzletovou hmotností 20 tun a s dlouhým doletem. Bohužel o tomto novém ruském dronu je zatím jen velmi málo veřejně dostupných informací.

Ochotnik je bezpilotním bombardérem vybaveným technologií stealth a Rusové rádi tento letoun označují jako letoun spadají do 6. generace. Může totiž plnit mise v autonomním režimu a k ničení cílů bude využívat přesnou munici. Tento úderný dron má dosahovat maximální rychlosti kolem 1000 km/h a je zřejmě vybaven pohonnou jednotkou AL-31F nebo do budoucna AL-41F. Rozpětí křídel Ochotniku je odhadováno na 19 metrů.

Tento dron vyvíjí sice společnost Suchoj, ale spolupracuje na tomto projektu se společností Mig, od níž čerpá know-how ohledně vývoje úderných dronů. Společnost Mig totiž ještě před projektem dronu Ochotnik pracovala na koncepci dronu Skat, který měl být 10 tunovým podzvukovým úderným dronem.

Společnost Suchoj zřejmě sdílí spoustu technologií mezi stroji S-70 Ochotnik a Su-57. Zřejmě tyto dva stroje sdílí HW a SW palubních systémů a některé další díly letounu. I když je Su-57 stíhačkou a podle Rusů se řadí do 5. generace, tak Ochotnik je díky autonomnímu režimu řízení už označován jako 6. generace.

První testy dronu proběhly již loni v listopadu, kdy Ochotnik v autonomním režimu chvíli popojížděl po letové dráze, pak zabrzdil a zaparkoval. Letové zkoušky, tedy první testovací let ho čekají letos v červenci nebo v srpnu.

Podobný stroj vyvíjejí i Spojené státy. Jedná se o experimentální letoun X-47B, který je schopen operovat z letadlové lodi a taktéž může zastat roli úderného dronu.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusové brzy otestují těžký úderný dron Suchoj S-70 Ochotnik

Čtvrtek, 6 Červen 2019 - 09:23 | DRK | Tu fotku s letadly jde pochopit i tak že v té...
Čtvrtek, 6 Červen 2019 - 09:10 | DavidM | Porovnávat tuto parodii s X47 snad nemůže nikdo...

Zobrazit diskusi