CDR.cz - Vybráno z IT

Rusové na Den vítězství ukázali světu své nejmodernější zbraně

V Moskvě proběhla velká vojenská přehlídka v rámci oslav 73. výročí konce druhé světové války. Na přehlídce se objevily univerzální bojové stroje terminátor, armádní čtyřkolky s kulometem nebo robotické tančíky.

Rusové uspořádali k výročí oslav konce druhé světové války tradičně velkolepou přehlídku. Na Rudém náměstí v Moskvě se ji zúčastnilo na 12 500 vojáků, 159 armádních vozidel (kolonu obrněné techniky vedl dnes už legendární sovětský tank T-34, viz. perex) a 75 kusů letecké techniky. K vidění byly různé stroje, pojďme si některé v krátkosti přiblížit.

Stealth stíhačka Su-57

Stále ji ještě nelze zařadit mezi plnohodnotné letouny 5. generace, protože postavené stroje mají motory AL-41F1, které jsou u Su-35. Rusové nyní mají 10 prototypů Su-57.

Hypersonické střely Kh-47M2 Kinžal 

O této střele jsme již v minulosti psali zde. Na přehlídce byla k vidění u stíhačky MiG-31BM. Střela má dosah přes 2000 km a může být vybavena konvenční nebo jadernou hlavicí. Dosahuje rychlosti až Mach 10+.

Tanky T-14 Armata 

Nový hlavní bojový tank Ruské federace, který dokáže údajně ničit tanky NATO až na vzdálenost 12 km. Rusové chtěli do roku 2020 vyrobit 2300 těchto tanků. Nakonec toto číslo snížili na 100 tanků.

Ničitel tanků a obrněné techniky Terminátor 

Bojové vozidlo určené pro podporu tanků BMPT Terminátor je vybaveno dvojicí automatických kanónů, kulometem, protitankovými řízenými střelami s laserovým naváděním a dvěma granátomety.

Mezikontinentální balistické rakety RS-24 YARS

Jedná se o moderní mezikontinentální rakety, které lze vypouštět z mobilních platforem nebo z podzemních sil. V září 2017 ji Rusové testovali a raketa byla schopna dosáhnout cíle vzdáleného 12 000 km.

Taktické střely Iskander

Balistické střely krátkého dosahu Iskander s dosahem 300 km, které můžou být osazeny různým typem hlavic, včetně jaderné. Podle Rusů nebude mít tato raketa alespoň do roku 2025 ve světě žádný ekvivalent.

Systémy protivzdušné obrany S-400

Rusové tento PVO systém představují jako ultimátní zbraň, která je schopna ničit velké cíle na vzdálenost stovek km.

Bezpilotní bojové vozidlo Uran-9

Tento robotický tančík měl být úspěšně vyzkoušen na bojišti v Sýrii a disponuje rychlopalným kanónem, kulometem a řízenými střelami (protitankovými a protivzdušnými). Tento robotický tančík je určen jako podpora pro protiteroristické jednotky, k palebné podpoře pěchoty a k průzkumu.

Dron Korsar

Tento dron je určen k hlídkovým, průzkumným a pozorovacím letům. Jeho dosah je 120 km, přičemž Rusové plánují vylepšenou verzi, která bude mít dosah až 250 km a bude vybavena systémy určenými pro radioelektronický boj.

Armádní čtyřkolka AM-1

Rusové mají k dispozici i čtyřkolky určené pro rychlé mobilní hlídky nebo k vykonávání průzkumu. Může být vybavena kulometem a osazenstvo tvoří dva vojáci.

A na závěr, kompletní přehlídku, i s anglickým komentářem můžete zhlédnout dole v přiloženém videu.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusové na Den vítězství ukázali světu své nejmodernější zbraně

Neděle, 13 Květen 2018 - 12:42 | Step | Demonstrace síly není tak úplně od věci, protože...
Neděle, 13 Květen 2018 - 09:19 | Xspy | V rusku je propaganda moci tím nejdůležitějším ,...
Sobota, 12 Květen 2018 - 13:14 | Mirda Červíček | Třeba sázet stromy, jako už to dělají částečně v...
Sobota, 12 Květen 2018 - 05:54 | mykanec | Video je obraz neskutečné šaškárny (tak jako...
Čtvrtek, 10 Květen 2018 - 18:29 | DRK | Ten robotický tančík mi připomíná dobu strávenou...

Zobrazit diskusi