CDR.cz - Vybráno z IT

Seismická data ukazují, že na Mars často dopadají meteority a otřásají planetou

Zdroj: Shuttestock

Mars je planetou, která nikdy nespí. Nejenže se neustále chvěje tektonickými otřesy, ale nyní máme důkazy, že ho pravidelně bombardují meteority, které způsobují specifické otřesy zvané VF (velmi vysoká frekvence) marsquakes.

Tyto otřesy jsou charakteristické svou krátkou dobou trvání – pouhé zlomky sekundy, což je mnohem kratší než doba trvání tektonických otřesů podobné velikosti. Poprvé v historii bylo možné použít seismická data k určení frekvence tvorby impaktních kráterů na Marsu. Tento objev je zásadní nejen pro pochopení seismické aktivity Marsu, ale také pro odhad rychlosti dopadů meteoritů na povrch této planety. Výzkum publikovaný v časopise Nature zdůrazňuje, že třída VF událostí je s vysokou pravděpodobností způsobena dopady meteoritů.

Zdroj: Shutterstock

Srovnání s Měsícem a výzvy na Marsu

Historicky vědci odhadovali rychlost dopadu meteoritů na Mars porovnáním s krátery na Měsíci. Avšak Mars je mnohem náchylnější k zásahům meteority díky své větší hmotnosti, větší gravitační přitažlivosti a blízkosti k pásu asteroidů. Na rozdíl od Měsíce je povrch Marsu pokryt prachem, který často zakrývá krátery a ztěžuje jejich identifikaci. Navíc marťanské písečné bouře mohou ještě více komplikovat detekci kráterů.

Přístroj SEIS a jeho přínos

Přístroj SEIS, který byl umístěn na povrch Marsu v oblasti Elysium Planitia, detekoval nejen tektonickou aktivitu, ale také potenciálně identifikoval rychlost dopadů meteoritů. Když meteority narazí na Mars, vytvářejí seismické vlny, které mohou být detekovány seismometry. Například obrovský otřes spojený s kráterem širokým 150 metrů byl jedním z několika příkladů těchto událostí. Následné analýzy pomocí kontextové kamery (CTX) sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) potvrdily přítomnost nových kráterů v místech těchto otřesů.

Impaktní události a jejich klasifikace

VF marsquakes, způsobené rychlými dopady meteoritů (přes 3 000 metrů za sekundu), jsou nejrychlejšími typy otřesů, které byly kdy na Marsu zaznamenány. Tyto otřesy byly klasifikovány jako VF události kvůli jejich velmi krátké době trvání. Některé seismické události, které ještě nebyly spojeny s krátery, pravděpodobně představují menší krátery, které jsou na orbitálních snímcích obtížně viditelné.

Odhady a důsledky

Vědci byli schopni použít data SEIS k odhadu velikosti kráterů na základě vzdálenosti od InSight a velikosti otřesů. Tento výzkum odhadl, že na Marsu dochází k přibližně 280 až 360 VF otřesům ročně. Tato data jsou klíčová pro odhadování rychlosti dopadů meteoritů na Mars, což má důležité důsledky pro budoucí mise a ochranu kosmických lodí i potenciálních astronautů na Marsu.

Závěr

Výzkum ukazuje, že meteority pravidelně dopadají na Mars, což způsobuje specifické seismické otřesy. Tyto nálezy nejen rozšiřují naše porozumění seismické aktivitě Marsu, ale také poskytují cenné informace pro budoucí výzkum a mise na tuto fascinující planetu. Výzkum také ukazuje, že detekce těchto událostí může být klíčová pro pochopení dynamiky povrchu Marsu a ochranu budoucích průzkumníků této planety.

Diskuse ke článku Seismická data ukazují, že na Mars často dopadají meteority a otřásají planetou

Žádné komentáře.