CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX odsouvá start historické mise Polaris Dawn na srpen

Zdroj: Shuttestock

SpaceX oznámila odklad startu své historické mise Polaris Dawn, původně plánované na 31. července, na období mezi polovinou a koncem srpna. Důvodem je prioritizace mise Crew-9, která má na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopravit čtyři astronauty a jejíž start je naplánován na 18. srpna.

Posunutí startu kvůli Crew-9

Rozhodnutí zaměřit se na misi Crew-9 bylo hlavním faktorem vedoucím ke zpoždění startu Polaris Dawn. SpaceX, vedená Elonem Muskem, se rozhodla, že je nezbytné zajistit úspěšný průběh Crew-9 před tím, než se bude věnovat Polaris Dawn. Crew-9 je významnou misí, která má na palubě čtyři astronauty, kteří se vydají na ISS, což je prioritní cíl vzhledem k jejímu vědeckému a technologickému významu.

Mise Polaris Dawn a její cíle

Polaris Dawn je jedinečná mise, jejíž cíle sahají daleko za běžné orbitální lety. Čtyři neprofesionální astronauti se vydají na palubě lodi SpaceX Crew Dragon na oběžnou dráhu ve výšce 700 kilometrů nad Zemí. To je přibližně o 298 kilometrů výše než ISS, což znamená, že Polaris Dawn bude létat v nejvzdálenějším bodě od Země, kam kdy Crew Dragon doletěl.

Zdroj: Shutterstock

Jedním z hlavních cílů této mise je uskutečnit první komerční výstup do vesmíru. Tento historický okamžik nastane během průletu Van Allenovými radiačními pásy, a bude zahrnovat dva členy posádky, kteří stráví několik hodin ve volném prostoru. Cílem tohoto výstupu je plně otestovat nové skafandry navržené speciálně pro tuto misi, což představuje významný krok vpřed v oblasti vesmírného oblečení a bezpečnosti.

Výzkumné aktivity a technologické inovace

Během pětidenní mise budou astronauti provádět řadu výzkumných aktivit zaměřených na lepší pochopení vlivů kosmického letu a kosmického záření na lidské zdraví. Tento výzkum je klíčový pro budoucí dlouhodobé vesmírné mise, které mohou zahrnovat cesty na Mars nebo trvalou přítomnost na Měsíci.

Navíc bude Polaris Dawn první misí, která otestuje laserovou komunikaci Starlink ve vesmíru. Tento experiment je součástí širšího úsilí o vývoj pokročilých vesmírných komunikačních systémů, které budou nezbytné pro budoucí mise na Měsíc, Mars a dál. Schopnost efektivně komunikovat na velké vzdálenosti je kritická pro úspěch těchto misí, a testování technologie Starlink ve vesmíru představuje významný krok vpřed.

Financování mise Polaris Dawn zajišťuje miliardář Jared Isaacman, který je generálním ředitelem společnosti Shift4 Payments. Isaacman již má zkušenosti s vesmírnými lety z mise Inspiration4 v roce 2021, kde vedl první plně civilní orbitální let. Jeho vášeň pro vesmírné lety a pokročilé technologie činí z Polaris Dawn nejen významný vědecký projekt, ale také osobní výzvu a cíl.

Spolu s Isaacmanem se na misi Polaris Dawn vydají Scott Poteet, bývalý podplukovník amerického letectva, který má za sebou 20 let služeb v různých rolích, Sarah Gillis, hlavní inženýrka vesmírných operací ve SpaceX, a Anna Menon, také hlavní inženýrka vesmírných operací ve SpaceX. Gillis je zodpovědná za dohled nad programem výcviku astronautů společnosti, zatímco Menon řídí vývoj operací posádky a také slouží v řízení mise.

V nedávném rozhovoru pro singapurskou CNA Jared Isaacman potvrdil zpoždění mise a uvedl: „Trochu se opozdíme… je pravděpodobně konec srpna, kdy odstartujeme.“ Isaacmanovo klidné a optimistické vystoupení naznačuje, že tým je připraven zvládnout výzvy spojené s posunutím data startu a že mise bude i nadále pokračovat podle plánu, i když s drobným zpožděním.

Význam Polaris Dawn pro budoucnost vesmírných letů

Mise Polaris Dawn představuje nejen technologický a vědecký pokrok, ale také inspiraci pro budoucí generace vesmírných průzkumníků. Úspěch této mise by mohl otevřít nové možnosti pro komerční vesmírné lety a přispět k dosažení ambiciózních cílů, jako je trvalá přítomnost lidstva na Měsíci a Marsu.

Diskuse ke článku SpaceX odsouvá start historické mise Polaris Dawn na srpen

Žádné komentáře.