CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence Facebooku prý pomáhá při náboru teroristů

Podle nejnovější studie pomáhal Facebook navazovat přátelství mezi extrémisty, kteří inklinovali k Islámskému státu. Může za to údajně umělá inteligence, respektive funkce, která umožňuje objevovat nové přátele.

Pokud máte účet na Facebooku, tak jste určitě zaregistrovali funkci návrh na přátelství, kde se objevují lidé, které vůbec neznáte. Facebook vám totiž nabízí návrhy přátel, o kterých si myslí, že si máte spolu co říct, protože máte společné zájmy.

Tím vlastně pomáhá určitým skupinám lidí, kteří se tak mohou spojit. Podle expertů z neziskové organizace Counter Extremism Project (CEP) se tato funkce obrátila proti Facebooku, který bojuje s různými projevy extrémismu na sociální síti, když nechtěně návrhy na přátelství spojují dohromady budoucí teroristy.

Výzkumníci analyzovali aktivity tisícovky fanoušků Islámského státu z 96 zemí a zjistili, že tito radikálové se nejčastěji seznamují díky FB funkci navrhování přátel. Má to fungovat tak, že fejsbukové AI algoritmy vyhodnotí stejné zájmy extrémistů, v tomto případě sympatizanty Islámského státu, a formou navrhnutí přátelství je tak nechtěně spojí. Pro organizaci ISIS/ISIL se tato metoda stává užitečným verbovacím nástrojem do řad Islámského státu.

Facebook ve své touze spojit co nejvíce lidí vytvořil neúmyslně systém, který pomáhá spojit extrémisty a teroristy. Na druhou stranu jde Facebook tvrdě proti jakýmkoliv formám extrémismu ve své síti. Za tímto účelem zaměstnává lidské moderátory a zapojuje AI algoritmy určené pro potírání radikálního obsahu a extrémistů na síti.

Zatím to ale má k dokonalosti daleko, protože podle výzkumníků z CEP zrušil FB z tisícovky účtů radikálů, které CEP sledovala méně než polovinu.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Umělá inteligence Facebooku prý pomáhá při náboru teroristů

Žádné komentáře.