CDR.cz - Vybráno z IT

Umělé inteligence by se měli více bát vysokoškoláci, řemesla snadno nenahradí

Podle studie od společnosti Brookings Institution by mohla v budoucnu umělá inteligence nahradit hlavně ty pozice, které obsazují lidé s vysokoškolským diplomem. Ty mají až 5x větší šanci, že přijdou o místo kvůli chytrému algoritmu.

Historicky bývalo zvykem, že technologické revoluce odnesou zejména lidé fyzicky pracující, jelikož jejich náplň práce zastanou pokročilejší stroje. S nástupem umělé inteligence se opět schyluje k momentu, kdy určité pracovní pozice nebude nutné obsazovat lidmi, ale bude je možné nahradit. 

Podle průzkumu americké společnosti Brookings Institution ovšem vyplývá, že tentokrát se stanou nejvíce ohroženou skupinou vysokoškoláci, resp. lidé, kteří disponují titulem. Možným důvodem je i to, že vedoucí funkce, kterou tyto lidé často zastávají, může být z části nebo zcela úplně nahrazena algoritmem. 

Mimo titul prý hraje svoji roli i pohlaví a barva pleti. Společnost Brookings Institution pak jako úplně nejohroženější skupinu označila muže s titulem ve věku od 25 do 54 let původem bělochy či Asiaty. V historii se pak již několikrát opakovala situace, kdy například v bance nahradili část zaměstnanců umělou inteligencí, která je nejen nahradila, ale výkonnostně i několikanásobně překonala. Podle dřívějších studií se ještě donedávna odhadovalo, že nejvíce ohroženou skupinou se stanou prodavači či obsluha fast foodů.

Mnoho lidí se také domnívá, že profese vyžadující mezilidské vztahy jsou tímto naprosto nedotknutelné. Opak je však pravdou. Jak jsme vás již informovali, tak v Číně dokázali nasadit umělou inteligenci do výuky a podrobili ji desítkám milionů studentů, kteří pak vykazovali lepší výsledky, než od lidských učitelů. Budoucností si holt dnes nemůže být nikdo jist. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Umělé inteligence by se měli více bát vysokoškoláci, řemesla snadno nenahradí

Středa, 27 Listopad 2019 - 20:37 | Kazaxx | Moc z toho strach nemám. Ze začátku jsem taky...
Středa, 27 Listopad 2019 - 20:23 | Kazaxx | Máš děti? Podle mě asi ne protože jinak by jsi to...
Úterý, 26 Listopad 2019 - 11:39 | wUnp | AI nahradí všechny nepotřebný a hlavně ty co se...
Úterý, 26 Listopad 2019 - 08:44 | ps47 3dfx | ano, som si velmi isty ze niekto kto ma titul z...

Zobrazit diskusi