CDR.cz - Vybráno z IT

Valve je již velmi blízko uvedení Steam klienta pro Linux (průkazné fotografie)

Phoronix - steam on Linux
Server Phoronix, který již řádku let informuje o všem, co se šustne ve světě Linuxu, uveřejnil ve včerejších odpoledních hodinách zajímavou informaci o tom, že se herní vývojářské společnosti Valve konečně podařilo vytvořit Steam klienta pro Linux. Jeho oficiální vydání je prý otázkou jen několika málo měsíců.

Linuxoví nadšenci a příznivci by měli nastražit své uši – společnost Valve Software (která se především zapisuje do herních dějin s hrami jako Half-Life či Portal) poskytla novináři Michaelu Larabelovi z Phoronixu exkluzivní rozhovor a možnost pořídit pár fotografií z vývojového zázemí společnosti. Server Phoronix již podobné spekulace o vývoji kompatibilního Steamu publikoval před cca dvěma lety, neměl však k nim žádný doplňkový (průkazný) materiál. Jak však uvedl Larabel i na svém twitteru, spoluzakladatel Valve Gabe Newell mu osobně nabídl schůzku a prostor pro sepsání reportáže.

Valve on Linux 01

Zahraniční servery byly z počátku k této informaci, která se šířila na IRC a twitteru jako blesk, poněkud skeptické. Řada z nich však upoutávky na reportáž otiskla a čekalo se, zdali se nějaké reálné snímky objeví. A Michael Larabel skutečně svému slovu dostál. Z reportáže se dá vyčíst, že Valve pracuje a již vlastní pracovní verzi Source Engine, který běží nativně na Linuxu. Jako demonstrativní hra byla zvolena Left 4 Dead 2. Michael Larabel dále uvádí, že poměrně již dobře hratelnou verzi hry viděl běžet na počítači s Ubuntu 11.10.

Valve on Linux 02

Valve tak intenzivně pracuje na uvedení Steam klienta a i dalších titulů pro Linux – včetně tedy těch, které pochází jak z vlastního "developer" zázemí, tak i od vývojářů třetích stran. I když je samozřejmě jasné, že práce nejsou zdaleka ještě hotové, před vývojáři je ještě dlouhá cesta, vypadá to, že by první beta verze mohla být brzy na světě. Michael Larabel líčí svůj dojem prostřednictvím článku velmi srdečně a s nadšením, a jak sám podotýká i spoluzakladatel Valve Gabe Newell, linuxová platforma je pro Valve Software aktuální závazek a hlavně příležitost, jak dostat svůj Steam už na třetí OS.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Valve je již velmi blízko uvedení Steam klienta pro Linux (průkazné fotografie)

Sobota, 28 Duben 2012 - 05:47 | Julus | Pokud toho klienta pokaslou stejne jako klienta...
Pátek, 27 Duben 2012 - 10:21 | zx cygnus | No vzhledem k tomu,že Steam docela obstojně...
Pátek, 27 Duben 2012 - 01:19 | David Foltyn | to je toho, Desura uz ma plne funkcniho klienta a...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 16:27 | Peter Fodreknickfotob | V tom clanku sa pise, ze by Linux mal byt...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 14:12 | Mukomuri Jamamoto | Dufam ze naportuju aj CS 1.6. to by bolo fakt...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 10:36 | Slavo Krupa | Valve sa netajili tým ,že ich cieľ je Linux (hneď...

Zobrazit diskusi