CDR.cz - Vybráno z IT

Ve Skotsku začínají fungovat autonomní autobusy plné velikosti

Zdroj: Shutterstock

Ve skotském hlavním městě Edinburghu bude až do roku 2025 fungovat ve zkušebním provozu autobusová linka, na které budou jezdit zcela autonomní vozidla plné velikosti. Každý týden by měly tyto autobusy přepravit okolo 10 000 cestujících.

Autonomní vozidla již nejsou v dnešní době problém vyrobit a naprogramovat. Větší problém se ukrývá v legislativě jednotlivých zemí, která většinou neumožňuje, aby autonomní vozidlo mohlo převážet osoby bez dozoru lidského operátora.

Výjimku udělilo jen pár států a mezi nimi i Skotsko, které provozuje autonomní autobusy plné velikosti na zhruba 22,5 km dlouhé trase mezi Edinburghem a Fife. V tuto chvíli se ale stejné počítá s tím, že na palubě autobusu budou dva zaměstnanci s tím, že jeden bude pro jistotu za volantem a druhý bude pomáhat cestujícím.

Jsou to vlastní historicky první autonomní vozidla, která se prohánějí na území Spojeného království. Úkol zaměstnance za volantem v tuto chvíli nespočívá v řízení, ale spíše v monitorování nové technologie. Autobusy jsou pak řízeny autonomním systémem nazvaným CASStar, který obsahuje celou řadu senzorů, LiDAR, radary a samozřejmě i integrovanou umělou inteligenci, která dostává informace přímo ze semaforů, aby se tak předešlo zbytečnému prudkému brzdění či zrychlování.

Autonomní autobusy pak jedou maximální rychlostí 80 km/h a jen po předem vybraných silnicích a dálnicích. Podle dostupných informací zvládnou bez problému i složitější dopravní situace, jako jsou kruhové objezdy, změny jízdních pruhů či zastavení na autobusových zastávkách.

Podle společnosti StageCoach, která autobusovou linku provozuje, by mohlo pět autobusů přepravit zhruba 10 000 cestujících týdně. Tento vládou financovaný program byl vyvinut ve spolupráci se společnostmi Fusion Processing, Alexander Dennis, Transport Scotland, Edingurgh Napier University a Bristol Robotics Laboratory. Podle původních plánů mělo dojít ke spuštění linky v roce 2022 a měla trvat pouze šest měsíců. Nyní se ale uvažuje o setrvání ve zkušebním režimu až do roku 2025.

Diskuse ke článku Ve Skotsku začínají fungovat autonomní autobusy plné velikosti

Pátek, 19 Květen 2023 - 10:55 | DRK | "vozidla plné velikosti" Tím xhtěl...
Čtvrtek, 18 Květen 2023 - 12:40 | Anders | cituji: "Autonomní vozidla již nejsou v...

Zobrazit diskusi