CDR.cz - Vybráno z IT

Vyhledávání na Google doplní umělá inteligence, shrne výsledky do pár odstavců

Zdroj: Shutterstock

Google umožnil několika vybraným uživatelům přístup k nové podobě výsledků vyhledávání, a to včetně zabudované umělé inteligence, která bude hledat odpovědi. Majitelé webů se obávají, že to může být konec pro jejich SEO.

Nedávno uvedla společnost Microsoft, že do svého vyhledávače Bing integruje umělou inteligenci ChatGPT. Největší vyhledávač současnosti, Google, se však nenechá zahanbit a připravuje vlastní verzi chatbotu, kterého chce také nějakým způsobem zabudovat do svého vyhledávače. Mnoho uživatelů vedlo spory nad tím, jak budou nově výsledky vyhledávání v Googlu vypadat.

Nyní ale Google uveřejnil několik náhledových snímků s výsledky vyhledávání. Několik vybraným uživatelům v rámci Search Labs totiž umožnila omezený přístup pro testování této nové funkce. Není už ani s podivem, že tito vybraní uživatelé jsou ze Spojených států amerických a zapisují se na dlouhou čekací listinu.

To, co na první pohled v nových výsledcích vyhledávání zaujme, je rozhodně Search Generative Experience (SGE). Na samotném začátku vyhledávání se vám zobrazí nejdříve shrnutí výsledků vygenerované umělou inteligencí. Uživateli se tak nezobrazí primárně například Wikipedie, ale několik odstavců jako odpověď včetně odkazů k danému tématu.

Podle odborníků může být SGE takřka revoluční pro celý vyhledávač, ale vše je ještě v plenkách, a proto záleží na tom, jakým směrem bude Google SGE směřovat a co také budou chtít uživatelé. Revoluční to bude i pro každý jednotlivý web na internetu, který se trochu strará o svoje SEO, protože doposud chtěli všichni, aby se jejich web zobrazoval na předních příčkách ve vyhledávačích.

Nyní ale bude cílem všech dostat se právě do těch pár odstavců a ideálně s uvedením odkazu na jejich web. Běžné výsledky vyhledávání se tak posunou logicky dolů, a nikdo tak nebude chtít být například na 5. pozici, která se rázem může objevit až na druhé straně. Půjde o velkou věc, se kterou se budou muset všichni naučit nějak žít.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Vyhledávání na Google doplní umělá inteligence, shrne výsledky do pár odstavců

Žádné komentáře.