CDR.cz - Vybráno z IT

Huawei Ascend P6 jako extrémně tenký „iPhone“ pro masy: Je libo 4,7" displej a dva kvalitní fotoaparáty v kovovém těle?

ascendP6_predstaveni (36)
Čínský výrobce má se svým elegantním smartphonem smělé plány a v těchto dnech jej uvádí do prodeje. Dobře vybavený přístroj bude sázet především na kvalitní kovové zpracování a tradičně nízkou cenovku.

Při pohledu na Ascend P6 se asi málokdo ubrání pocitu, že má před sebou zařízení nápadně podobné iPhonu. My jsme jeden měli zrovna s sebou a tak se můžete podívat, jak vypadá v porovnání s Ascendem na fotografiích. Zmíněná podoba určitě není na škodu, smartphone navozuje dojem luxusu a kovové plochy tomu jen napomáhají. Rozměry 132,6 × 65,5 × 6,18 mm jasně ukazují, že tloušťka je zde extrémně nízká a není tedy náhodou, že byl smartphone před nedávnem nejtenčím chytrým telefonem na světě. V nabídce jsou navíc hned 3 barvy - růžová, černá a bílá.

ascendP6_predstaveni (16)
Tak schválně: který ze smartphonů na obrázku je iPhone?

Ostatní rozměry už patří na hranici smartphonů a phabletů, což je způsobeno i 4,7" dotykovým In-Cell LCD displejem s rozlišením HD (1280×720). Uvnitř tepe čtyřjádrový čip Huawei K3V2 (vlastní výroby) na frekvenci 1,5 GHz a vedle něj zde hledejme 2 GB operační paměti RAM, 8GB úložiště a operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean s nadstavbou Emotion UI, které funguje příjemně svižně.

ascendP6_predstaveni (31)ascendP6_predstaveni (33)ascendP6_predstaveni (32)

Jedním z hlavních taháků P6 je dvojice fotoaparátů. Přední s rozlišením 5 Mpix a zadní s 8 Mpix a možností nahrávat FullHD video. Fotoaparáty jsou doplněny vlastním softwarem výrobce pro kvalitnější fotografie panoramat a obličejů. Samozřejmostí je pak rozšířitelnost úložiště o paměťové karty microSD a GPS.

ascendP6_predstaveni (20)

Záhadné kolečko na boku není tlačítkem

Huawei se rozhodl zajímavým způsobem vyřešit vysouvání krytek na paměťovou a SIM kartu. Na levé dolní hraně se nachází jakési miniaturní kolečko, které nakonec odkrývá záhadu zmizelého 3,5mm jack konektoru. Kolečko s jehlou na konci totiž stačí vyndat a do zdířky pak zapojit sluchátka. Účel je však ještě jiný, sloty na karty lze otevřít vycvaknutím pomocí tenké jehly, která je k tomuto účelu připravena, viz fotografie.

ascendP6_predstaveni (19)

Co bude uživatel s „připínáčkem“ dělat při častém využívání sluchátkového konektoru zůstává otázkou. Podle nás jej rychle ztratí, nebo raději odloží.

ascendP6_predstaveni (21)ascendP6_predstaveni (22)

Operační systém: Google Android 4.2.2 + nadstavba Emotion UI
Čipová sada a procesor: Huawei K3V2 1,5 GHz čtyřjádro
Displej: 4,7", TFT LCD, kapacitní, HD (720 × 1280 px) , 16 milionů barev, Gorilla Glass
Paměť: 2 GB RAM, 8 GB interní pam., slot na microSDHC
Podporované sítě: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, EDGE, GPRS
3G: 900/2100 MHz, HSDPA, HSUPA, HSPA+
Konektivita: Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, microUSB, USB 2.0
GPS: ano, A-GPS, digitální kompas
Fotoaparát: 8 Mpx, LED, autofocus, HD video (720p), fullHD video (1080p), detekce úsměvu, panorama assistant, BSI senzor, 5Mpx kamera pro videohovory a portréty
Rozměry: 132,6 x 65,5 x 6,18 milimetrů
Hmotnost: 120 gramů
Baterie: Li-ion, 2000 mAh
Doplňující informace: 3,5mm výstup na sluchátka , Wi-Fi hotspot , DLNA , Virtual 5.1 surround , microSIM , dva mikrofony

Co ve výbavě chybí?

Ascend P6 přes velmi dobrou hardwarovou výbavu nedostal NFC anténu, ani LTE čip pro rychlé datové připojení. NFC mohl být problém implementovat kvůli kovovému tělu, LTE by však pravděpodobně nic nebránilo. Na našem trhu se kvůli špatnému pokrytí 4G signálem a bídné aktivitě operátorů nakonec o takový problém nejedná.

ascendP6_predstaveni (27)

Přísavky a nanopodložka aneb nevšední uchycení ochranného obalu

Do rukou se nám na krátké vyzkoušení dostal nejen samotný telefon, ale také ochranné pouzdro. Princip uchycení je tím, co nás zaujalo asi nejvíce. Uvnitř elegantního pouzdra nenalezneme žádné magnety, nebo vaničku, do níž bychom zařízení mohli zacvaknout. Smartphone se totiž do pouzdra doslova „lepí“, k čemuž poslouží speciální přilnavý proužek (pravděpodobně nanomateriál) a pro zaklapnutí displeje je připravena přísavka. Jak bude celé řešení fungovat po delší době těžko odhadovat, ale nové pouzdro sedělo maximálně dobře.

ascendP6_predstaveni (37)ascendP6_predstaveni (38)

Obsah balení a cena

V elegantní krabičce uživatel dostane Ascend P6, napájecí adaptér, microUSB kabel, pecková sluchátka a dobře padnoucí gumový bumper (kryt). Tenký a solidně vybavený Ascend P6 uživatel získá za oficiální cenu 9 990 Kč (případně o pár korun méně), což nakonec není špatné. Co na smartphone říkáte vy, zaujal by vás za podobné peníze?

Jaké má Huawei v ČR cíle?

Dne 28.8. byl ve Španělském sále Pražského hradu Ascend P6 oficiálně představen a při rozhovoru se zástupci společnosti bylo jasné, že je pro ně náš trh velmi důležitý. Huawei v ČR získal největší procentuální podíl na evropském trhu, tedy kolem 10 %. Jedním z hlavních cílů do budoucna pak není nic menšího, než v prodejích dosáhnout úrovně Samsungu. Český zákazník má pak ještě tu vlastnost, že velmi rád sahá po co nejnižší ceně. To je také důvod, proč se firmám jako Huawei a ZTE na našem trhu tolik daří.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Huawei Ascend P6 jako extrémně tenký „iPhone“ pro masy: Je libo 4,7" displej a dva kvalitní fotoaparáty v kovovém těle?

Pátek, 30 Srpen 2013 - 10:23 | R-M-X | Zase jeden co nemá Huawei a kritizuje. Měl jsme...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 19:17 | Lee | Stačí si přečíst nějakou detailní recenzi. S GPS...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 16:01 | Wulfher | Kovový kryt no nevim nevim to vám jednou upadne a...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 14:35 | peter sx | Český zákazník má pak ještě tu vlastnost, že...

Zobrazit diskusi