CDR.cz - Vybráno z IT

Windows 11 usnadňuje volbu výchozího prohlížeče

Zdá se, že Microsoft napravuje svůj nedomyšlený výchozí systém aplikací, který zavedl na Windows 11. V jeho nejnovější aktualizaci (22000.593) totiž konečně umožňuje svým uživatelům nastavit výchozí prohlížeč jedním kliknutím.

Dříve museli uživatelé Windows 11 procházet celý seznam adres URL a typů souborů (HTML, HTM, HTTP, HTTPS, PDF atd.) a ke každému z nich vybrat, ve kterém prohlížeči se mají otevírat. Díky těmto komplikacím si mnoho uživatelů začalo myslet, že je Microsoft nenápadně tlačí k používání prohlížeče Edge.

Nicméně nová aktualizace Windows 11 zavádí velké tlačítko „Nastavit výchozí“, díky kterému výchozí prohlížeč nastavíte jedním kliknutím. Microsoft přitom toto tlačítko začal testovat v Insideru už loni v prosinci, a i když není známo, proč trvalo tak dlouho, než se dostalo k běžným zákazníkům, je skvělé, že je konečně tady (kupodivu však Microsoft tuto změnu ve svých poznámkách k vydání aktualizace neoznámil).

zdroj

 Je zde však stále jedna stížnost. Microsoft sice usnadnil nastavení výchozího prohlížeče, ale nastavení dalších výchozích aplikací je stále utrpení. Tudíž například VLC nemůžete nastavit jako výchozí přehrávač videí, aniž byste se museli prohrabat celým nastavením.

Kromě toho společnost stále zamyká své vlastní URI. Tyto webové odkazy se skrývají v celém operačním systému Windows - jsou ve výchozích aplikacích, widgetech a nastaveních, a bohužel se stále otevírají v Edge a toto chování nemůžete změnit.

Pokud máte nainstalovanou nejnovější aktualizaci Windows 11, můžete nastavit výchozí prohlížeč otevřením vašeho nastavení, přechodem na „Aplikace“ a výběrem „Výchozí aplikace“. Nutno dodat, že se jedná o volitelnou aktualizaci a její obsah bude pravděpodobně zahrnut do povinné aktualizace v polovině dubna.

Diskuse ke článku Windows 11 usnadňuje volbu výchozího prohlížeče

Pondělí, 4 Duben 2022 - 14:20 | CyberAngel | "Kromě toho společnost stále zamyká své...

Zobrazit diskusi