CDR.cz - Vybráno z IT

X pod Muskem: Trojnásobný nárůst blokací a zásahů proti nenávistným příspěvkům

Zdroj: Shuttestock

Společnost X, dříve známá jako Twitter, právě zveřejnila svou první komplexní zprávu o moderování obsahu od doby, kdy ji převzal Elon Musk. Tento report nabízí podrobný přehled o tom, jak společnost aplikuje svá pravidla, zejména v kontextu nárůstu toxického obsahu, což je klíčové téma, které vzbuzuje obavy inzerentů.

Zpráva, která pokrývá první polovinu roku 2024, odhaluje výrazný nárůst suspendovaných účtů a odstraněných příspěvků. Společnost X pozastavila téměř 5,3 milionu účtů, což je trojnásobný nárůst oproti přibližně 1,6 milionu suspendovaných účtů ve stejném období roku 2022, ještě před převzetím Elona Muska. Kromě toho X oznámila, že buď odstranila, nebo označila více než 10,6 milionu příspěvků za porušení svých pravidel.

Hlavním důvodem pro zásahy byly především příspěvky obsahující nenávistný obsah. Z 10,6 milionu příspěvků bylo téměř 4,9 milionu označeno nebo odstraněno právě kvůli nenávistným výrokům. Dalšími častými důvody pro zásah byly příspěvky obsahující obtěžování (2,6 milionu) a násilí (2,2 milionu). Tento vývoj ukazuje, že nenávistné projevy, obtěžování a násilný obsah jsou stále největšími výzvami, kterým X čelí.

Zdroj: Shutterstock

Je důležité zmínit, že statistiky reportu X ne vždy rozlišují mezi odstraněnými příspěvky a těmi, které byly pouze označeny. Přesto čísla naznačují, že se od doby, kdy Elon Musk společnost převzal, zvýšil nejen počet problematických příspěvků, ale i rozsah opatření. To je znepokojující trend, který přetrvává od posledního veřejného sdílení těchto dat v roce 2021, kdy X (tehdy Twitter) pozastavil 1,3 milionu účtů a podnikl kroky proti 4,3 milionu příspěvků.

Nárůst vládních požadavků

Kromě moderování obsahu zpráva odhalila, že X čelil 18 737 vládním žádostem o informace, přičemž většina těchto žádostí přišla ze zemí Evropské unie. Společnost také obdržela více než 72 703 žádostí o odstranění obsahu od vládních subjektů. V 70 procentech případů X těmto žádostem vyhověl. Výraznou část z těchto žádostí podaly japonské úřady (46 648) a Turecko (9 364). To podtrhuje fakt, že platformy jako X musí čelit nejen výzvám moderování obsahu, ale také zvýšenému tlaku ze strany vlád.

Souboj s toxickým obsahem pokračuje

Ačkoli X tvrdí, že obsah porušující pravidla tvoří méně než 1 procento všech příspěvků, tato zpráva odhaluje, že nenávistné, obtěžující a násilné příspěvky zůstávají významným problémem. Inzerenti i občanské organizace se pravidelně vyjadřují ke zvyšující se toxicitě na platformě, což vedlo k jejich obavám, zda X dokáže efektivně moderovat své prostředí a zachovat důvěru uživatelů.

Tento report je jedním z prvních větších kroků směrem k transparentnosti od doby, kdy Musk převzal vedení. Zatímco čísla ukazují zlepšení v počtu odstraněných či označených příspěvků, X stále čelí výzvám v udržení rovnováhy mezi svobodou projevu a potíráním toxického obsahu.

Elon Musk slíbil svobodu slova na platformě, ale i přes to vidíme, že rozsah zásahů proti nevhodným příspěvkům roste. Tento paradox vytváří komplikovaný prostor, kde si musí společnost najít rovnováhu mezi udržováním otevřené diskuse a ochranou uživatelů před škodlivým obsahem.

Závěrem lze říci, že tento transparentní report je krok správným směrem, ale bude zajímavé sledovat, jak se bude situace na X vyvíjet dál, zejména s ohledem na pokračující obavy inzerentů a uživatelů o budoucnost platformy.

Diskuse ke článku X pod Muskem: Trojnásobný nárůst blokací a zásahů proti nenávistným příspěvkům

Žádné komentáře.