CDR.cz - Vybráno z IT

Změna na platformě X: Blokovaní uživatelé stále uvidí vaše příspěvky

Zdroj: Shuttestock

Platforma X (dříve Twitter), kterou vlastní Elon Musk, se opět rozhodla pro kontroverzní krok. Tentokrát se jedná o zásadní změnu v používání blokačního tlačítka, což vyvolává mezi uživateli bouřlivé diskuze. Nově totiž uživatelé, kteří jsou zablokováni, budou moci i nadále vidět příspěvky účtů, které je zablokovaly. Interakce s těmito účty však zůstane blokována – to znamená, že stále nebudou moci reagovat na příspěvky, lajkovat je či komentovat.

Proč ta změna?

Podle zdroje ze společnosti X, který poskytl informace webu The Verge, uživatelé již dnes mají možnost obejít blokování tím, že se přihlásí z jiného účtu. To znamená, že i přes současnou funkci blokování, mohou blokovaní uživatelé nadále vidět příspěvky blokujících účtů, pokud přepnou na jiný, neblokovaný profil. Musk a jeho tým se proto rozhodli tuto mezeru přiznat a zohlednit v nové funkci platformy.

Nová změna, která umožňuje blokovaným účtům nadále vidět příspěvky, je podle Muska také zavedena s ohledem na možnost identifikovat a nahlásit nevhodný obsah. „Tím, že umožníme blokovaným uživatelům vidět obsah, mohou lépe reportovat potenciálně škodlivé nebo neetické příspěvky,“ znělo v prohlášení z X Engineering účtu na platformě.

Kritika a možné důsledky

Navzdory oficiálnímu zdůvodnění čelí tato změna velké kritice. Mnoho uživatelů na sociálních sítích vyjádřilo obavy ohledně soukromí a bezpečnosti. Funkce blokování totiž byla dlouho vnímána jako důležitý nástroj pro udržení bezpečného prostředí na internetu, zvláště pro uživatele, kteří čelí obtěžování či stalkingu. Zablokování umožnilo uživatelům vytvořit si prostor, kde nemusí mít obavy z nechtěného kontaktu nebo sledování.

Zdroj: Shutterstock

Omezení interakce sice nadále platí, ale samotná skutečnost, že blokovaní uživatelé mohou vidět obsah, který je původně měl být pro ně nepřístupný, vzbuzuje řadu etických otázek. Jak daleko může sociální platforma zasahovat do toho, co je považováno za osobní ochranu uživatele?

Budoucnost blokování na X

Elon Musk dlouhodobě propaguje myšlenku „absolutní svobody slova“ na platformě X, což by mohlo vysvětlit jeho odpor k blokování. Pro něj je totiž zásadní, aby měl každý přístup k veškerému obsahu, bez ohledu na to, jaké osobní spory či nesnáze mohou mezi uživateli nastat. Tímto krokem X sleduje cíl, aby se platforma stala více otevřenou, ale zároveň tím může ohrozit některé základní principy soukromí a online bezpečnosti.

Jaká bude dlouhodobá reakce uživatelů na tuto změnu, se teprve uvidí. Platforma X prošla v posledních letech mnoha dramatickými změnami pod vedením Elona Muska a každá z těchto změn má tendenci vyvolat kontroverze a debaty. Ať už se bude blokování vyvíjet jakkoli, jedna věc je jistá: X se neustále mění a redefinuje pravidla fungování sociálních sítí.

Diskuse ke článku Změna na platformě X: Blokovaní uživatelé stále uvidí vaše příspěvky

Žádné komentáře.