CDR.cz - Vybráno z IT

Youtube nechce být prostředníkem dezinformačního šumu. Bude uvádět vládní zdroje

YouTube, stejně jako jiné nadnárodní společnosti, čelilo kritice, zejména ze strany vlády USA, ohledně ovlivňování obyvatel při volbách ze strany vlády jiné země. Proto začne označovat videa financované z vládních zdrojů.

Společnosti Youtube se nelíbí zneužívání sítě pro účely vládních kampaní i nevládních organizací, které se snaží šířit dezinformační šum. Proto začne označovat videa, která pocházejí ze zdroje financovaného z vládních zdrojů. Hlavním cílem je donutit tamější uživatele, aby si více hlídali a uvědomovali si, z jakých zdrojů pocházejí videa, která sledují.

YouTube se tak rozhodl na základě rozsáhlé kritiky ze strany vlády USA a různých nadnárodních společností. Toto se týká i dalších společností jako Google a Facebook, které rovněž totiž čelily otázce, jak je možné, aby Rusko bylo schopno tak snadno šířit dezinformace mezi obyvatele USA během voleb v roce 2016, a nepřímo tak ovlivnit jejich výsledek.

V poslední době muselo YouTube řešit i jiné spory např. týkající se nevhodného obsahu videa, o čemž jsme informovali ve včerejší zprávě.

Tento krok byl jen otázkou času. Algoritmus na třídění videí na Youtube byl zatím vždy zaměřen pouze na doporučování videí na základě oblíbenosti diváků. Nyní však bude muset svůj algoritmus upravit tak, aby při třídění videí bral také ohled na pravdivost obsahu, a také, z jakého zdroje pocházejí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Youtube nechce být prostředníkem dezinformačního šumu. Bude uvádět vládní zdroje

Žádné komentáře.