CDR.cz - Vybráno z IT

YouTube zablokovalo pět pravicových kanálů: Údajně kvůli napojení na Rusko

Zdroj: Shuttestock

YouTube oznámilo uzavření pěti pravicových kanálů, které jsou údajně spojeny s ruskými vlivovými operacemi zaměřenými na americké volby v roce 2024. Kanály, včetně Tenet Media, byly prý součástí šíření dezinformací podporovaných ruskou vládou.

Ministerstvo spravedlnosti v obvinění tvrdí, že ruští agenti financovali mediální organizaci s cílem ovlivnit volby v roce 2024. Podle obžaloby bylo cílem šířit dezinformace mezi americkou veřejností, přičemž byly zacíleny hlavně na pravicové voliče. Tento incident není izolovanou událostí, ale součástí širšího úsilí, kdy Rusko opakovaně zasahuje do demokratických procesů v různých zemích, včetně Spojených států.

Mluvčí YouTube prohlásil, že platforma nekompromisně zasahuje proti jakýmkoli pokusům o koordinované vlivové operace. Po důkladném přezkoumání bylo rozhodnuto o uzavření kanálu Tenet Media a dalších čtyř kanálů, které provozoval jeho vlastník Lauren Chen. Tento krok je součástí širšího boje proti dezinformacím a zahraničním zásahům do amerického politického systému. YouTube uvedlo, že ve druhém čtvrtletí roku 2024 uzavřelo přes 4000 kanálů kvůli podezření z ruské spolupráce.

 

Zdroj: Shutterstock

Společnost Google, která vlastní YouTube, úzce spolupracuje se svou interní skupinou pro analýzu hrozeb (TAG) a s dalšími partnery, aby identifikovala a odstraňovala kanály zapojené do dezinformačních kampaní. Vyšetřování celé situace nadále probíhá a YouTube uvedlo, že bude vyhodnocovat další kroky podle nových informací.

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států vzneslo také obvinění proti dvěma zaměstnancům mediální organizace RT, dříve známé jako Russia Today, kterou podporuje Kreml. Tito zaměstnanci údajně nelegálně financovali mediální organizaci sídlící v Tennessee, která byla nyní identifikována jako Tenet Media. Zakladatelé Tenet Media, Lauren Chen a její manžel Liam Donovan, podle obžaloby věděli, že jejich financování pochází od ruské vlády. Tento fakt výrazně přispěl k obvinění, která jsou nyní proti společnosti vedena.

YouTube byla dlouhodobě preferovanou platformou Tenet Media pro šíření jejich obsahu. Kanály spojené s touto společností šířily videa zaměřená na konzervativní publikum ve Spojených státech, v nichž vystupovaly známé pravicové osobnosti, jako jsou Benny Johnson, Tim Pool a Dave Rubin. Tito jednotlivci údajně popřeli, že by byli vědomi jakéhokoli ruského vlivu za financováním Tenetu. Dokonce i bývalý republikánský prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy a předsedkyně Republikánského národního výboru Lara Trumpová se objevili na kanálech Tenet Media, čímž se propagandistická síť stala ještě vlivnější.

Celá tato kauza opět upozorňuje na neustálé a vytrvalé snahy Ruska ovlivnit demokratické procesy v západních zemích. Internetové platformy, jako je YouTube, se ocitají v první linii boje proti těmto snahám, protože umožňují masivní dosah a šíření obsahu. Zároveň však musí čelit obrovským výzvám, jak efektivně a rychle identifikovat dezinformace a zabránit jejich dalšímu šíření.

Tento případ podtrhuje potřebu větší regulace a dohledu nad digitálními platformami, aby se zabránilo tomu, že zahraniční státy a jejich aktéři budou zneužívat technologie k manipulaci veřejného mínění. Vzhledem k blížícím se americkým volbám v roce 2024 je toto téma obzvláště naléhavé a ukazuje, jak důležité je, aby technologické společnosti, jako je YouTube, byly proaktivní v boji proti dezinformacím.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku YouTube zablokovalo pět pravicových kanálů: Údajně kvůli napojení na Rusko

Čtvrtek, 12 Září 2024 - 13:25 | x3m | a najlepsia veta je, ze youtube zavrelo 4000...
Pondělí, 9 Září 2024 - 22:38 | DRK | Každý se snaží ovlivnit co může, ty volby jsou...
Pondělí, 9 Září 2024 - 15:38 | Mirda Červíček | Ano, demokracie je o ovlivňování, ale neměl by to...
Pondělí, 9 Září 2024 - 14:29 | Zazu | U nás se říká "protiústavní soud",...
Pondělí, 9 Září 2024 - 10:45 | eXponencial | nuz, bud mate slobodu slova alebo cenzuru
Pondělí, 9 Září 2024 - 10:23 | Pety | ČR nepřekonali, Ústavní (v USA Nejvyšší) soud si...
Pondělí, 9 Září 2024 - 10:12 | DRK | Říká se že země má přesně takové politiky jaké si...
Pondělí, 9 Září 2024 - 06:19 | Mirda Červíček | Neuvěřitelně trapné americké lži pokračují. Jen...

Zobrazit diskusi