CDR.cz - Vybráno z IT

Youtubeři čelí hromadné žalobě za propagaci zkrachovalé burzy FTX

Několik známých youtuberů zabývajících se financemi čelí hromadné žalobě za to, že propagovali burzu FTX, která je v konkurzním řízení. Podle FTC musejí jasně uvést, že se nejedná o jejich doporučení, ale o placenou propagaci. Youtubeři s obviněním nesouhlasí.

Zdroj: Shutterstock

Známý Youtubeři zabývající se finančními otázkami (jako Graham Stephen, Andrei Jikh či Jaspreet Singh) nyní čelí hromadné žalobě kvůli propagaci kryptoměnové burzy FTX, která sídlí na Bahamách a byla založena v roce 2019. V roce 2021 měla již více než milion uživatelů. Od 11. listopadu 2022 je ale FTX v konkurzním řízení a čelí obvinění z podvodů.

Žalobu podal Edwin Garrison, soukromý investor, který také podal žalobu proti bývalému generálnímu řediteli FTX Samu Bankman-Friedovi a samozřejmě také propagátorům této burzy. Na generálního ředitele FTX Bankmana-Frieda, se toho ale sneslo vícero, protože čelí různým obviněním z trestných činů z podvodů od vládních orgánů, Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) nebo od Americké komise pro termínováané obchody s komoditami (CFTC).

zdroj: Shutterstock

FTX zaplatila obžalovaným za propagaci své značky a povzbuzení followerů k investicím, ale podle pokynů Federální obchodní komise (FTC) musí tvůrci obsahu na sociálních sítích jasně sdělit, kdy se jedná o placenou propagaci produktu či služby, aby se jasně oddělila reklama od objektivního doporučení.

Jeden z obžalovaných youtuberů, Kevin Paffrath, prohlásil, že obvinění není založené na pravdě, protože u každého videa musí prý zaškrtnout, zda se jedná o placenou propagaci a případně to sám ještě zmiňuje během videa. Podle žaloby jde ale také o uvedení uživatelů a followerů v omyl, že veškerá kryptoměnová aktiva držená na platformě FTX jsou vlastně bezpečná a nejsou dále investována platformou do neregistrovaných cenných papírů. Podle předsedy SEC, Garyho Genslera, jde v této kauze hlavně o nepřesnou legislativu, kdy není jasné, zda se na kryptoměny vztahuje zákon o cenných papírech či nikoliv a tedy, zda se na ně vztahují i přísnější pravidla pro reklamu a inzerci.

Zdroje: 

TechCrunch.com

Diskuse ke článku Youtubeři čelí hromadné žalobě za propagaci zkrachovalé burzy FTX

Středa, 22 Březen 2023 - 11:14 | Driscoll | Na druhou stranu, jak jinak si jako influencer...
Středa, 22 Březen 2023 - 10:08 | Mi Chal | A kde to je jiné, asi většina videí na Youtube je...
Úterý, 21 Březen 2023 - 22:02 | roob | svet dospel do kravskej rite, treba to cele nejak...

Zobrazit diskusi