CDR.cz - Vybráno z IT

Android 5.1 Lollipop je již dostupný. Co přináší nová aktualizace?

nepřehlédněte
Lollipop 3 100533091 Primary
Google již vypustil do světa aktualizaci Android 5.1 Lollipop. Dostupný je i zdrojový kód, takže jistě nebude dlouho trvat a dočkáte se aktualizace i na svém telefonu. Nebo pomocí „Custom ROM“.

Android 5.1 Lollipop je již předinstalován na Android One smartphonech, které jsou dostupné v Indonesii a Indii. Aktualizace se pak nejdříve dočkají majitelé Nexus 5, 7, 10 a samozřejmě 9. Mezi další horké kandidáty patří Moto X, G a E.

Ostatním nezbývá nic jiného, než čekat na notifikaci „Aktualizace systému k dispozici“. Další možností pak budou „Custom ROM“, ale na ty si budeme muset ještě nějaký ten týden počkat. Přeci jen zdrojový kód byl uvolněn v noci z 9. na 10.3.

Android 5

A co vlastně nová aktualizace finálně přináší?

  • Dočkali jsme se vylepšení zvuku a lepší kompatibility u HD Voice, na který si uživatelé Androidu 5.0 tak stěžovali.
  • Pokud máte zařízení podporující více SIM, nyní byste měli mít kontakty barevně rozlišené podle toho, na které SIMce se nachází.
  • V panelu rychlého nastavení nyní budete moc vybírat, s jakým zařízení se chcete spárovat přes Bluetooth nebo na jakou WiFi síť se připojit. Již tedy nebude nutné jít přímo do nastavení.
  • Asi nejvýznamnějším updatem je zabezpečení telefonu. Při odcizení můžete na dálku telefon zablokovat, kdy novému majiteli vašeho zařízení nepomůže ani uvedení telefonu do továrního nastavení. Telefon bude vždy vyžadovat vaše údaje z Google účtu.
  • Lepší by měla být i celková stabilita systému a oprava náhlých pádů u některých aplikací.

Android 5

O přidání tichého režimu, který na Android 5.0 chybí, však zatím nepadla ani zmínka. Možná se jedná hlavně o opravu celkové kompatibility a přidané funkce přijdou až s 5.1.xxx nebo 5.2. Je totiž pravdou, že mnoho uživatelů bylo z Lollipop na svých telefonech spíše rozhořčených, nežli nadšených. Proto Google musel rychle vyřešit zásadní problémy, aby získal čas na přidaní dalších funkcí.

Možná i proto je Android 5.0 Lollipop podle posledních průzkumů využíván pouze na 3 % androidích zařízeních. Snad již bude po aktualizaci vše v pořádku a expanze Lollipop bude moci začít.

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Android 5.1 Lollipop je již dostupný. Co přináší nová aktualizace?

Pondělí, 13 Duben 2015 - 19:36 | glogarino | lolipop 5.1
Pondělí, 13 Duben 2015 - 19:33 | glogarino | Dnes mi prisla aktualizace na nexus 7 3g a pri...

Zobrazit diskusi