CDR.cz - Vybráno z IT

Android i pro pracovní účely, to je nová vize Google

Android For Work 1
Android pohání přes 80 % smartphonů po celém světě. Není tedy divu, že chce Google vévodit i ve firmách.

Google nově uveřejnil balíček „Android for work“, který by měl usnadnit uživatelům používat jejich android zařízení i pro pracovní účely. Google se snaží vytěžit co nejvíce z nového trendu zvaného „BYOD“ (přines si vlastní zařízení). Cílem je systém optimalizovat a dodat denně užívané pracovní aplikace, aby uživatel nemusel sáhnout po jiném zařízení. 

V tomto ohledu dělá Googlu jistou konkurenci Microsoft, na americkém trhu pak Apple. Snad nejde Google na trh pozdě, když vezmeme v úvahu spolupráci Applu s IBM, během které vyvíjí podnikové aplikace určené výhradně pro iPhone a iPad. Přidejme navíc zkušenosti IBM v korporátní oblasti, kde má již vybudovanou síť spotřebitelů, tedy i potenciální zákazníky pro Apple.

Ze strany Microsoftu můžeme brát v úvahu implementaci Office balíčku do samotného Google Play, který obsahuje téměř plnohodnotný Word, Excel i PowerPoint. Google v tomhle může konkurovat pouze se svým Google DOCs. Microsoft již také vlastní svá zařízení s Windows Phone, poté co odkoupila Lumii od Nokie, a pak zde máme budoucí Windows 10, která by měla vše stmelit dohromady. Google má ale stále převahu v 80 % androidích zařizení, které jsou již v oběhu.

Built Photo

Přístup Googlu je naopak oproti Microsoftu založený na principu dvojího profilu, jeden pracovní a druhý osobní. Tyto profily by však měly fungovat současně, aby uživatel nemusel mezi profily složitě přepínat. Aplikace z pracovního profilu by měly mít pouze rozdílné zobrazení a to oranžový kufříček v rohu spouštěcí ikony od dané aplikace. Google pro tyto účely, za spolupráce SAP, Citrix, Samsung, Sony, Box a Adobe vyvinul i nový Google Play obchod, ve kterém by se měly nacházet pouze podnikové aplikce. Dalším krokem by měla být služba Inbox, přepracovaná verze Gmailu, která je od něj do jisté míry oddělená, měla by totiž podporovat jen firemní účty Gmailu.

Zdnet Android For Work Thumb

Prozatím program Google for Work podporuje pouze smartphony a tablety řady nexus. Ostatní zařízení samozřejmě mohou využívat stejné aplikace, ale nejsou rozdělené do dvojího profilu. Dle dostupných oficiálních údajů je pro využití těchto služeb nutné kontaktovat samotný Google, který projekt v dané firmě rozjede a rovnou zajistí potřebný support a zabezpečení dat.

 
 
 
Zdroje: 

 cnet, android

   

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Android i pro pracovní účely, to je nová vize Google

Úterý, 3 Březen 2015 - 10:39 | Vendelín Kryšpín | Od telefonu pro pracovni ucely bych predevsim...
Úterý, 3 Březen 2015 - 02:30 | BTJ | Znam ve svem oboru celkem dost lidi, jejichz...

Zobrazit diskusi