CDR.cz - Vybráno z IT

Aplikace eRouška končí, podle ministerstva není potřeba

Ještě před rokem běžela masivní kampaň, která chtěla přimět všechny občany, aby si nainstalovali aplikaci eRouška. Nyní ministerstvo uvedlo, že je tato aplikace zbytečná a k poslednímu říjnu ukončilo její provoz.

Zdroj

Na počátku pandemie koronaviru se vláda rozhodla vyvinout mobilní aplikaci eRouška, kterou masivně propagovala. Tato aplikace totiž dokázala zaznamenat, pokud jste po určitou dobu byly vedle osoby, která měla také nainstalovanou eRoušku. V případě, že dotyčný onemocněl koronavirem, dostal z hygienické stanice speciálně kód, který zadal do aplikace. Ta pak rozeslala všem dalším uživatelům této aplikace upozornění, že se setkali s nakaženým člověkem.

I když počty nakažených velice nepříjemně stoupají každým dnem, rozhodlo se ministerstvo zdravotnictví, že tuto aplikace ukončí. Hlavní důvody jsou pak dva – lidé již tuto aplikaci tak nevyužívali a také jsou již vyvinuty další nástroje pro boj s pandemií. Tím je myšlena zřejmě aplikace Tečka a čTečka a certifikáty O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc).

Systém, na kterém pracovala eRouška byl v podstatě vymyšlen dobře, akorát ji využívalo pouze 1,7 milionu lidí. Pokud by ji využívali skutečně všichni, bylo toto chytré trasování smysluplné a daleko účinnější. I tak během svého aktivního období rozeslala eRouška více než 400 tisíc upozornění na riziková setkání a tím rozhodně zachránila mnoho životů a přispěla ke zvládnutí pandemie.

Ministerstvo zdravotnictví se pak dále domnívá, že většina lidí, kteří mají tuto aplikaci stále ještě nainstalovanou a aktivní již bude naočkována, takže její další provoz je zbytečný. Provoz byl ukončen k poslednímu říjnu a data, která v aplikaci zůstala, mohou uživatelé vymazat manuálně nebo se do čtrnácti dnů smažou sama.

Diskuse ke článku Aplikace eRouška končí, podle ministerstva není potřeba

Pátek, 5 Listopad 2021 - 22:57 | junk mail | 1,7 milionu lidí je málo? - Na to jaká to byla...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 16:13 | WIFT | eRouška „…je založena na protokolu Exposure...
Úterý, 2 Listopad 2021 - 15:07 | Pety | Systém, kde nemocný musí zadat do aplikace nějaký...

Zobrazit diskusi