CDR.cz - Vybráno z IT

Blíží se emulátor Xbox 360 pro PC? Pomůže DX12/Vulcan

Emulateperex
Přiblížila se doba, kdy budou komerční hry z Xbox 360 hratelné i na PC, a to díky novým grafickým API. Nezahálí přitom ani samotný Microsoft - ten nyní přichází se svým vlastním emulátorem Xbox her.

Už je to rok, co jsme vás informovali o emulátoru Xbox 360 pro PC platformu. V té době Ben Vanik ukazoval možnosti emulátoru Xenia na jednoduché hře Frogger 2 vydané v roce 2008 na Xbox Live Arcade. Doba o něco pokročila a nyní už tento emulátor zvládá i 3D grafiku v 60 fps ve hře A-Train HX.

Podle Vanika je nyní vývoj emulátoru právě omezen možnostmi grafického API. Hodně si přitom slibuje od nových API DX12 a Vulcan, které by snad mohly pomoci rozpohybovat i některé náročnější komerční hry pro XBOX 360 v rozumných fps. Uvidíme proto, s čím se Ben Vanik pochlubí příště. Určitě budeme pokroky u jeho emulátoru Xenia bedlivě sledovat, možná tak nakonec nebude ani potřeba brutální procesorový výkon pro emulaci.

 Xenia - počátky emulace Xbox 360 - Frogger 2

 

Xenia a emulace dnes - jednodušší 3D hra A-Train HX

Microsoft nezahálí a nabídne zpětnou kompatibilitu Xbox 360 her na Xbox One

Původně to vypadalo, že Microsoft se vydá podobně jako Sony cestou cloudu, respektive nabídne hráčům vlastní cloudovou platformu Azure, přes kterou by mohly být streamovány hry pro Xbox 360 na Xbox One a hráči by tak dostali zpětnou kompatibilitu Xbox her. Teď se ale karta pomalu otáčí a MS kutí vlastní emulátor. Určitě i pro samotný MS to bude tvrdý oříšek, protože obecně platilo pro PC platformu, že pro emulaci herních konzolí (respektive HW náročnějších her, co využívají daný potenciál herní konzole) potřebujete minimálně 10x tak silnější PC, tedy alespoň co se procesorového výkonu týče. Jen pro porovnání: v Xboxu 360 je RISC mikroprocesor 3,2 Ghz PowerPC tříjádro Xenon a Xbox One to bude emulovat na osmijádrovém x86 AMD APU (Jaguár) s taktem 1,75 Ghz. Například pro společnost Sony je tento krok MS velkým překvapením.

K tomuto počinu MS se už vyjádřil i president Sony Worldwide Studio Shuhei Yoshida: “Neměl jsem tušení, že je něco takového vůbec možné. Určitě to vyžadovalo ze strany MS hodně úsilí a talentovaných inženýrů.“ Jak dále Yoshida dodává, tak je vyloučeno, aby Sony byť jen uvažovalo o emulaci architektury Cell z PS3 na PS4. Kamenem úrazu je přitom 8 SPE jednotek v architektuře Cell, díky kterým můžeme zapomenout na rozumnou emulaci jak u HW PS4, tak minimálně ještě několik let i na jakémkoliv high-end PC. Proto právě kvůli zpětné kompatibilitě Sony koupilo společnost Gaikai a nabídne cloudové hraní na vybraných produktech Sony pod službou PS Now.

Emulace Mass Effectu v podání MS - na osmijádrový Jaguár to vůbec není špatný výkon

To, že nepotřebuje Microsoft minimálně 10x tak výkonější HW pro emulaci Xboxu 360 není ve skutečnosti nic udivujícího. Nejspíš využil jen hluboké znalosti své vlastní konzolové architektury a nalil do projektu dostatek peněz. Tedy přesně to, co schází nadšencům, kteří po práci ve volném čase makají pro zábavu na emulátorech starých herních konzolí.

Pokud neholdujete herním konzolím a rádi si zahrajete na svém PC, tak vás možná potěší zpráva, že Microsoft zvažuje některé své polo(exkluzivity) z Xboxu 360 přeportovat po letech i na PC platformu. Mohli bychom se dočkat některých her ze serie Gears of War (první díl vyšel už dávno i na PC, zbylé tři díly pak už nikoliv), zatím je pro PC potvrzen Gears of War Ultimate Edition (ten obsahuje singleplayer kampaň z prvního dílu a navíc mapy z trojky a GoW Judgement) a dále podle různých zákulisních informací i čtyřech vylepšených her ze série Halo (1 a 2 vyšla pro PC, zbytek už ne).

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Blíží se emulátor Xbox 360 pro PC? Pomůže DX12/Vulcan

Úterý, 23 Červen 2015 - 16:43 | PPK | To dvd tam ale funguje k overeni ze clovek ma...
Úterý, 23 Červen 2015 - 13:30 | JVc | Takze na "The Last of US" pro PS3 muzu...
Úterý, 23 Červen 2015 - 09:36 | japkoslav | Ono se taky nebude spouštět z DVD. Pokud jsem...
Úterý, 23 Červen 2015 - 09:28 | Kosac | GoW nefunguje na W7 vyprdli se patche..
Úterý, 23 Červen 2015 - 09:18 | Srandista | Urcite ide o emulator. Keby sa jednalo o...
Úterý, 23 Červen 2015 - 08:41 | japkoslav | Možná jen blbý dotaz, ale opravdu jde ze strany...

Zobrazit diskusi