CDR.cz - Vybráno z IT

Boeing Starliner: Návrat bez posádky a budoucnost vesmírného programu

Zdroj: Shuttestock

Boeing Starliner, jedna z klíčových kosmických lodí vyvinutých v rámci programu NASA Commercial Crew Program, se připravuje na svůj návrat na Zemi po bezposádkové misi, která je plánována na 6. září. Tento návrat, který je naplánován na 18:04 východního času (ET), je dalším důležitým krokem v testování a ověřování schopností tohoto vesmírného plavidla.

Technické výzvy a dálkové řízení

Starliner je vybaven pokročilými technologiemi, které umožňují jeho plně autonomní řízení, což znamená, že loď může být na dálku ovládána týmy v Houstonu a na Floridě. Tyto technologie jsou zásadní pro bezpečný návrat plavidla na Zemi, zejména v případě, že by došlo k nepředvídaným komplikacím. Ovládání na dálku je klíčovou součástí testování, které má zajistit, že Starliner bude schopen bezpečně přepravit astronauty na ISS a zpět na Zemi v budoucích misích.

Přistání a bezpečnostní opatření

Při návratu na Zemi bude Starliner zpomalován pomocí padáků, které se rozvinou ve vyšších vrstvách atmosféry. V konečné fázi přistání se nafouknou speciální airbagy, které mají zajistit měkké dosednutí na povrch. Tento systém je navržen tak, aby minimalizoval nárazy při přistání, a tím zajistil bezpečnost posádky i samotného plavidla.

Zdroj: Shutterstock

Přesun astronautů na palubu SpaceX Crew Dragon

Původní plán zahrnoval, že astronauti Butch Wilmore a Suni Williams, kteří měli letět na palubě Starlineru na svůj první let s posádkou, se vrátí na Zemi právě tímto plavidlem. Nicméně, technické problémy, které se objevily během mise, vedly NASA k rozhodnutí, že je pro ně bezpečnější návrat na Zemi na palubě SpaceX Crew Dragon. Konkrétně šlo o selhání pěti z manévrovacích trysek sondy a zhoršení problému s únikem helia, který už dříve způsobil odklad startu.

Inženýři NASA společně s astronauty na ISS provedli řadu testů, aby vyhodnotili bezpečnost návratu na Zemi. Po pečlivém zhodnocení všech faktorů NASA rozhodla, že „příliš mnoho nejistoty“ kolem funkčnosti Starlineru činí návrat na tomto plavidle nebezpečným.

Budoucí mise a význam pro vesmírný program

NASA bude návrat Starlineru sledovat živě na různých platformách, včetně aplikace NASA a jejích webových stránek. Tato mise je důležitým milníkem pro budoucí posádkové lety na ISS, protože umožní inženýrům získat cenné informace a zkušenosti, které mohou být využity při dalším vývoji a testování.

Mise SpaceX Crew-9, která byla naplánována jako náhrada za původní misi Boeingu, je naplánována na start nejdříve 24. září. Na palubě této mise budou pouze dva astronauti, což je změna oproti původnímu plánu se čtyřmi členy posádky. NASA a Roskosmos se rozhodly ponechat dvě místa volná pro zpáteční let astronautů Wilmorea a Williamsa v únoru 2025.

Návrat Starlineru bez posádky je dalším důležitým krokem v pokroku komerčních vesmírných letů. Přestože mise čelila technickým výzvám, které vedly k rozhodnutí vrátit astronauty na Zemi na jiném plavidle, program Boeing Starliner nadále zůstává klíčovou součástí snah NASA o rozšíření lidské přítomnosti ve vesmíru. Tyto mise nejenže zajišťují pokračování výzkumu na Mezinárodní vesmírné stanici, ale také přispívají k přípravám na budoucí cesty na Měsíc a Mars.

Diskuse ke článku Boeing Starliner: Návrat bez posádky a budoucnost vesmírného programu

Úterý, 3 Září 2024 - 17:19 | Honza1616 | To že článek psala AI nekomentují. Ale co na to...

Zobrazit diskusi