CDR.cz - Vybráno z IT

Chrome 30 beta: vylepšená gesta, obrázkové vyhledávání a další novinky

chrome-beta
Tým Chromu nelení a přináší novou nabušenou betaverzi, jež kromě drobností nabídne i skutečně praktické novinky. Podívejme se, jaké to jsou.

Nově uvolněná betaverze prohlížeče Chrome 30 pro Windows, Mac, Linux a Android nabízí několik více či méně podstatných vylepšení a změn. Mnohé jistě potěší implementování funkce hledání pomocí obrázku. Postačí pravým talčítkem myši kliknout na příslušný snímek a zvolit hledání. Jak prosté, milý Watsone. To je mnohem lepší, než činit zbytečné úkony jako doposud, nalezení podobného či rovnou shodného obrázku tak bude jednodušší.

Dále bylo dosti pamatováno na vývojářskou komunitu a přidáno několik nových API do struktury programu, kupříkladu ta s označením webview.request, media gallery write support, downloads či API pro vestavěné platby pomocí Chrome Web Store, viz více na videu níže. Vylepšeno bylo též WebRC a rozpoznání řeči.

Verze pro Android pak navíc přinese vylepšené ovládání gesty, jež se provádí nově v horním panelu. Přejetí prsty umožní změnu příslušného panelu, posun dolů ze středu pak zobrazení seznamu všech panelů a posun dolů z pravého horního rohu otevře menu. Dále mobilní verze Chrome beta nabídne podporu WebGL pro renderování 3D grafiky (což využijí spíše majitelé silnějších grafických procesorů, zkouška možná zde - pěkná formule, eventuálně tady), MediaSource API a DeviceMotion (umožní použití akcelerometru v reálném čase stránkami v prohlížeči, možno vyzkoušet např. na tomto měřiči otřesů).

WebGL

Drobnou vychytávku pak tvoří zoomování pomocí dotyku. Stačí si na svém androidím zařízení dvakrát poklepat na obrazovku prohlížeče a při druhém klepnutí přejet stále "přisátým" prstem buď nahoru či dolů v závislosti na požadovaném přiblížení či oddálení informací na obrazovce. Funkcionalita pracuje pouze na stránkách s klasickým zobrazením, tedy nikoliv na mobilních verzích, jež přibližování mnohdy nepotřebují.

Screen-Shot-2013-08-21-at-11.20.42-PM

K čemu by to tak mohlo být dobré, když přece užití dvou prstů je příjemnější? Nu, to je sice pravda, přesto chcete-li momentálně použít svůj chytrý telefon jednou rukou, pak by formování dvou prstů nebylo zrovna optimální. Takhle to bude jednoduché, přirozené a efektivní. Rovněž byla vylepšena stabilita a výkon, přesto však pár již známých drobných bugů přetrvává.

image-search

Plnohodnotná, tedy netestovací verze Chrome 30 má spatřit světlo světa okolo září až října tohoto roku.

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chrome 30 beta: vylepšená gesta, obrázkové vyhledávání a další novinky

Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 12:02 | rman | "pár již známých drobných bugů přetrvává...
Středa, 28 Srpen 2013 - 22:07 | Peter Henkel | Až zmenia ten oplzlý interface, tak to aj začnem...

Zobrazit diskusi