CDR.cz - Vybráno z IT

Čína chce kontrolovaně řídit počasí, může tím zničit mikroklima

nepřehlédněte
Na území velkém jako jedna a půl Indie chce Čína pomocí technologie "osévání mraků" cíleně řídit počasí. Odborníci ale varují před nežádoucí změnou mikroklimatu, která by znemožnila pěstování některých plodin a ovlivnila toky klíčových řek. Čínské pokusy se nelíbí ani hraničním sousedům, východoasijská země přesto do projektu investovala miliardy.

Že člověk přírodě neporučí? Tak to už je dávno pasé. V minulosti nám to už několikrát ukázala Čína, když se řízeně snažila ovlivnit lokální počasí. Nejmasivnější pokus proběhl v roce 2008, kdy se v tamějších končinách odehrávaly letní olympijské hry.

Čína tehdy několik dní před jejich zahájením na oblohu vystřelila přes tisíc kapslí s jodidem stříbrným. Tím spustila déšť, zbylé mraky potom nad sportovním dějištěm rozháněla pomocí stíhaček. K podobnému kroku se pak k příležitosti významných ceremoniálů uchýlila ještě několikrát.

Ne vždy se ale dostavily výsledky, které odborníci očekávali. Vzpomenout můžeme rok 2009, kdy Peking zasáhla omylem vyvolaná sněhová bouře, která markantně ochromila dopravu. Zatímco v minulosti šlo o lokální pokusy, teď chce místní vláda v dlouhodobém měřítku cíleně řídit počasí na mnohem větším území.

Do roku 2025 se má experimentální plocha rozrůst na oblast 5,5 milionů čtverečních kilometrů. To pro srovnání odpovídá rozloze jedné a půl Indie. Vědci zdvihají prst, uměle ovlivňovat počasí v takto rozsáhlém území, může mít za následek změnu mikroklimatu.

Důsledkem by byla nemožnost pěstování některých plodin, může navíc dojít k ovlivnění toků zdejších řek. V oblasti se nachází například Mekong a Brahmaputra, které zásobují vodou miliony lidí.

Přesto všechno už Čína do svého programu investovala miliardy. Pořídila téměř 900 raketometů, které budou na oblohu vystřelovat kapsle s jodidem stříbrným, a 2000 digitálních řídících zařízení. K tomu i desítku speciálně upravených letadel.

Metoda, kterou místní odborníci využívají, je známá jako "Cloud seeding – Osévání mraků". Jodid stříbrný je sloučeninou, která svou strukturou připomíná led. Jeho rozptýlené částečky jsou body, kolem kterých kondenzuje voda a mění se v ledový krystal. Shluk krystalů následně vytváří mraky. Když příliš ztěžknout, padají ve formě srážek na zem.

Tagy: 
Zdroje: 

NC, TG, FBS

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čína chce kontrolovaně řídit počasí, může tím zničit mikroklima

Úterý, 8 Prosinec 2020 - 16:37 | Hirogen | Pořád se najdou ti, kdo se posmívají, že...
Úterý, 8 Prosinec 2020 - 08:48 | Max Devaine | A k čemu je to dobré? Teda kromě toho, že chci...
Úterý, 8 Prosinec 2020 - 03:55 | totojane | ono ta válka o vodu už běži řadu let jen trochu...
Úterý, 8 Prosinec 2020 - 01:57 | Tarman | Oa ta válka o vodu přeci jen bude...
Pondělí, 7 Prosinec 2020 - 11:44 | Gaunter | Že člověk přírodě neporučí? Tak to už je dávno...
Pondělí, 7 Prosinec 2020 - 11:42 | Palomino | Přijdou na to, že paralelně běžící program, který...

Zobrazit diskusi