CDR.cz - Vybráno z IT

Cortana z Windows Phone do Androidu či iOS? Nikoliv, zamíří do Windows

nepřehlédněte
halo4cortana
V sérii tweetů Marcus Ash, skupinový programový manažer pro Cortanu, bagatelizoval jakoukoli možnost, že by Microsoft zvažoval převést Cortanu do iOS nebo Androidu. „Není překvapením, že telefony s platformu Windows jsou pro Cortanu to nejlepší,“ napsal Ash.

Microsoftí mobilní hlasový asistent Cortana zatím debutoval jako beta produkt Windows Phone 8.1. Vyvolat jej lze pouze v anglické verzi mobilního systému, respektive je nutné mít na WP 8.1 nastavený výchozí jazyk angličtinu a oblast Spojené státy. Cortana ve své podstatě představuje reakci Microsoftu na konkurenční produkty Siri (Apple) a Now (Google). Je postavena na vyhledávacích technologiích Bingu a umí odpovídat na faktické dotazy, provádět jednoduché příkazy, či poslouží jako navigační asistentka.

Marcus nadále ve svých tweetech utvrzoval myšlenku, že Cortana je a bude nejlepší pro tu skupinu zákazníků, kteří vlastní „všechny“ zařízení s Windows. Tedy hovořil o nástroji, který bude držet platformy blíže u sebe. Ostatně o přiblížení mobilní a desktopové platformy se ve spojení s Microsoftem a Windows hovoří již nějaký ten čas. Na jedné straně jsou tu universální aplikace v rámci Store, na straně druhé tu máme například várku únorových aktualizací systému Windows 8.1, které přinesly jednodušší sdílení telefonních aplikací  - respektive jejich dat - s dalšími Windows zařízeními.

Podobně jako konkurenční asistenti na svých platformách, tak i Microsoft má v plánu pokračovat v iteraci. „Slova jsou pěkná, teď ty pokyny…  Další čtyři měsíce uživatelských zkušeností Cortany na Windows Phone ukáží, zdali již můžeme začít přemýšlet o Cortaně na Windows pro naše zákazníky, “ uzavřel sociální komunikaci Ash.

 

Znamená to tedy, že by se Cortana mohla objevit na Windows s další větší říjnovou systémovou aktualizací za cca čtyři měsíce? Možné by to bylo. A kdyby ne, již kolují zvěsti o připravovaných Windows 9 v roce 2015. :) To jsou však už jen spekulace. Když už nic jiného, můžeme alespoň konstatovat tři věci: ano, Cortana se chystá do Windows, ale nebude to dle všeho v nejbližší době. A Cortana na Androidu nebo iOS? Ne, na to zapomeňme…

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cortana z Windows Phone do Androidu či iOS? Nikoliv, zamíří do Windows

Středa, 2 Červenec 2014 - 18:55 | danieel | Ostatne jako v zivote... ne kazdemu (resp. kazde...
Středa, 25 Červen 2014 - 07:20 | Potooczech | O Cortanu jsem se zatím moc nezajímal. Nicméně...
Středa, 18 Červen 2014 - 17:47 | nameless1 | Neznám ji, ale už mi leze krkem... Takže díky :)
Středa, 18 Červen 2014 - 16:39 | HKMaly | Uz se pripravuji reklamy na tema rvacky mezi...
Středa, 18 Červen 2014 - 12:19 | Jan Machacek | prekvapive to neni, je to hlavne lhostejne...
Středa, 18 Červen 2014 - 12:08 | BTJ | "A Cortana na Androidu nebo iOS? Ne, na to...

Zobrazit diskusi