CDR.cz - Vybráno z IT

DARPA pracuje na speciálním Internetu pro armádu: nepotřebuje vysílače a překoná katastrofu

cbmen collage2
Představte si, že přestanou fungovat vysílače a infrastruktura, tedy i Internet a mobilní sítě. Přesto bude možno spolu komunikovat, jako by se nic nestalo. Nemožné? První testy již proběhly.

S narůstající důležitostí Internetu stoupá i jeho atraktivita pro armádní složky a snahy o zlepšování koncepce. Ne, že by jej neimplementovala do svých aktivit samozřejmě již v současné době, přesto má dojít k určitému posunu. Vojenské oddíly na vzdálených bojištích sice mohou využívat výdobytky moderní techniky, přesto však k dokonalosti prý něco chybělo. Teenageři sdílejí fotky všeho možného na sociálních sítích, což vojáci za účelem služby doposud vždy a všude nemohli. Zkrátka ne tak komfortně a efektivně, jak by potřebovali. To se nyní změní, což potvrzuje významná organizace, jež kdysi za vznikem původně Arpanetu stála. Co tedy připravuje?

Doposud vojáci podle mocné agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) museli se "sklizní" dat počkat, až se navrátí na základnu a tam vše poctivě stáhnout na centrální úložiště. Mezitím se však situace na bojišti spontánně vyvíjela a prodleva způsobená vyčkáním na předání a vyhodnocení materiálů tak mohla způsobit osudový lapsus. Náprava se jmenuje CBMEN, neboli Content-Based Mobile Edge Networking. Jedná se o program, jehož úkolem je vytvořit privátní datovou síť pro obranné složky, zcela nezávislou na pozemní infrastruktuře.

cbmen collage2

Nejen roboty živa je DARPA, o nichž jsme již psali dříve. Co tedy tento soukromý armádní Internet bude plnit? Umožní vojákům sdílet snímky a další informace bez tradičního připojení mobilního Internetu. Každé zařízení vybavené příslušným softwarem tak odešle relevantní data hardwaru v dosahu prostřednictvím WiFi, mobilních či radiových frekvencí, a to přímo bez dodatečné infrastruktury jakožto prostředníka.

Prvotní pokusy provedené v armádním tréninkovém zařízen Fort A.P. Hill na chytrých telefonech s Androidem ve spolupráci se silnými vysílačkami Rifleman Radio se ukázaly jako úspěšné. Není jisté, zdali tato technologie bude někdy dostupná pro civilní účely, ačkoliv bych se nedivil, kdyby za jistých okolností tomu tak bylo. Přeci jenom, jedná se o projekt obranného charakteru a tak se nad ním zcela logicky vznáší bezpečností oblak utajení. V dlouhodobějším horizontu by však uplatnění mohl nalézt například při různých haváriích a přírodních katastrofách, kupříkladu tornádech, hurikánech či nespoutaných požárech.

Nyní má program před sebou další série testování, zaměřující se především na zvýšení efektivity a zabezpečení. Myšlenka na takový soukromý cloud přímo na bitevním poli je jistě zajímavá. Její realizace není nereálná i díky smartphonům, jež znamenají citelný posun v možnostech. Každé jednotlivé mobilní zařízení by tak bylo v zásadě jakýmsi malým serverem. "S čtyřiašedesáti gigabyty úložného prostoru v jediném chytrém telefonu by tak jednotka složená z devíti vojáků mohla mít více než půl terabytu (tedy 500 GB) cloudového úložiště," nechal se slyšet Keith Gremban, programový manažer celého projektu.

554510_10151904558397150_691985683_n

Zdravotnický personál, policie, požárníci a další složky by tak mohli navázat spojení umožňující sdílet informace i v situaci, kdy by konvenční signál vinou nějaké katastrofy selhal. Jelikož tutu možnost DARPA přímo uvádí ve své tiskové zprávě, s využítím i v nearmádní oblasti do budoucna pravděpodobně počítá, což se dá pochopit.

"CBMEN možná nezní tak revolučně, neboť lidé berou serverové služby za samozřejmost, když jsou mobilní, optické a 4G/LTE sítě tak vcelku široce rozšířeny. Ale jakmile tato infrastruktura dostupná nebude, technologie CBMEN nabídne sdílení informací v reálném čase a to i tam, kde to dříve nebylo možné. Přináší tak bezpečný a soukromý kooperativní cloud přímo do vaší kapsy," dodal Gremban.

1072650_10151823531662150_443954610_o

Ještě se podívejme, jak samotné první testování probíhalo. Na bojišti operovaly 2 týmy a úkolem bylo najít jistou simulovanou osobu. Jakmile měla první ze skupin informace o hledaném subjektu, skrze příslušný software na mobilních zařízeních, jimiž byly týmy vybaveny, pak druhé skupině neprodleně zaslala informace, aniž by o ně tato sama zažádala. Jakmile pak sekundární tým vstoupil do budovy s onou hledanou postavou, vojáci použili informace, jež jim byly kolegy zaslány, aby identifikovali a dopadli cíl. To se jim povedlo.
 

Mohlo by vás zajímat:

 

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DARPA pracuje na speciálním Internetu pro armádu: nepotřebuje vysílače a překoná katastrofu

Žádné komentáře.