CDR.cz - Vybráno z IT

Digitální závěť: Apple umožní zpřístupnit rodině obsah telefonu v případě smrti

Mobilní telefony už tu s námi jsou natolik dlouho, že nastal čas řešit i problém se smrtí jejich uživatelů. Problém však s jejich zabezpečeními bývá, že se do nich nedostane nikdo jiný než nebožtík. Apple se rozhodl tyto situace proaktivně řešit s příchodem aktualizace iOS15.2.

Zdroj

Na nedávné Worldwide Developers Conference (WWDC) oznámil Apple zajímavou novinku pro aktualizaci iOS 15.2, která se dočká možnosti volby kontaktů, které v případě smrti uživatele dostanou přístup k obsahu telefonu. V současné době se při takové nastálé situaci nelze dostat k uzamčeným datům v zařízeních Apple, a to ani v případě, že doložíte příbuzenský vztah se zesnulým.

V době, kdy společně vzpomínky s rodinou a nejbližšími pořizujeme nejčastěji právě prostřednictvím telefonu, může být uzamčení těchto vzpomínek jen další smutnou skutečností pro pozůstalé. Přirozeně má však i nebožtík nárok na své soukromí, které by se nemělo ignorovat. V novém iOS 15.2 si bude moci každý uživatel proaktivně zvolit, zda a komu udělí přístup ke svým osobním datům v zařízení, v případě své smrti. 

Tyto kontakty je možné přidat pomocí Apple ID, a pozůstalí tak získá mimo jiné fotky, zprávy, poznámky, soubory, kontakty a události z kalendáře. Veškerá data v iCloudu však zůstanou i nadále nedostupná.

Tyto kontakty si nastaví uživatel následovně:

  • v iOS si otevřete Nastavení > Vaše jméno > Heslo a zabezpečení
  • v Macu si otevřete Předvolby systému > Apple ID > Heslo a zabezpečení

Zde již můžete přidat jeden z kontaktů nebo v případě, že používáte Rodinné sdílení, můžete vybrat člena rodiny ze seznamu. Pokud tyto kontakty potvrdí vaši volbu, budou jim přidány unikátní přístupové klíče do jejich Apple ID. V případě odmítnutí o tom budete vyrozuměni.

Diskuse ke článku Digitální závěť: Apple umožní zpřístupnit rodině obsah telefonu v případě smrti

Pondělí, 15 Listopad 2021 - 13:39 | mp07 | Tak ono to asi nikdo nepovažuje za bug. Jen se...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 23:16 | junk mail | Má to jednu zásadní chybu... "Jak poznat, že...
Sobota, 13 Listopad 2021 - 08:04 | Gath G | "V současné době se při takové nastálé...

Zobrazit diskusi