CDR.cz - Vybráno z IT

Díky Facebooku můžete sledovat aktivity svých přátel, ale i jejich spánek

Facebook Internet 2 G Edge 1
To, že Facebook využívá data od uživatelů pro cílenější umisťování reklamy, není nic nového. Uživatelé modré sociální sítě s tím počítají a s tímto rizikem vědomě web navštěvují. Že jsou ale údaje přístupné všem přátelům uživatele, to asi není úplně v pořádku.

Softwarový vývojář Søren Louv-Jansen původem z Dánska před nedávnem zveřejnil na internetu informace o tom, jak snadné je sledovat (ne)aktivitu přátel na Facebooku. Dost dobře si tak může člověk udělat obrázek o tom, kdy jeho přátelé spí. Většina uživatelů totiž hned po probuzení zkontroluje Facebook nebo Messenger. V průběhu dne pak publikují své příspěvky a než jdou spát, opět vše zkontrolují.

1 9 Ra 7 Jjwyqqh 0 Q 3 Gidlfbzg

Není překvapením, že všechny aktivity uživatelů Facebook zaznamenává a používá je třeba pro cílenou internetovou reklamu a další závislou analytiku. Ale to, že jsou tato data, jak dokazuje software od Louv-Jansena, vcelku jednoduše přístupná i všem virtuálním přátelům, je asi špatně.

Software zveřejněný na GitHub společně s postupem pak kontroluje Facebook každých 10 minut a shromažďuje tak data o uživateli, které pak zpracuje do přehledného grafu.

Facebook toutu utilitkou samozřejmě není nadšen. V rozhovoru pro The Washington Post pak Louv-Jansen řekl, že byl požádán ze strany Facebooku, aby svůj software z GitHubu stáhl a odradil případné uživatele od jeho dalšího používání s odůvodněním, že porušují podmínky dané lokality poskytovaných služeb.

Je tedy tak možné, že software nebude dlouho přístupný. Louv-Jansen však chtěl pouze poukázat na fakt, že na internetu za sebou zanecháváme nesmazatelnou stopu a nejen díky Facebooku není moc složité ji dohledat. Na druhou stranu, pokud chtěl pouze poukázat na tento fakt, nemusel zveřejňovat samotný software s postupem. Facebook zatím nevydal žádné prohlášení, zda zajistí, aby tato data nebyla tak snadno přístupná. Možná ale ani žádnou nápravu dělat nemusí, pokud má vše šikovně zakomponované ve svých podmínkách, se kterými všichni uživatelé automaticky souhlasí.

Zdroje: 

1, 2, 3, 4

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Díky Facebooku můžete sledovat aktivity svých přátel, ale i jejich spánek

Sobota, 19 Březen 2016 - 16:03 | Pepa Zdepa | Teď záleží, jestli to někomu opravdu vadí... http...
Úterý, 1 Březen 2016 - 15:26 | HKMaly | ... ano, po zakomponovani do podminek urcite...

Zobrazit diskusi