CDR.cz - Vybráno z IT

Podívejte se, jak budou vypadat lidské obličeje v next-gen videohrách

Společnost Epic Games představila možnosti nástroje MetaHuman Creator. Ten umožní herním vývojářům snadno vytvářet takřka realistické lidské obličeje v prostředí Unreal Enginu.

Hlavně mladí hráči znají společnost Epic Games v souvislosti s velmi populární free-to-play hrou Fortnite Battle Royal a konkurencí Steamu, digitálním obchodem s počítačovými hrami Epic Games Store. Epic Games ale i vyvíjí Unreal Engine, což je herní engine určený pro vytváření her. Ten už Epic vyvíjí od roku 1995 a první hrou využívající tento engine byla hra Unreal vydaná v roce 1998.

Dnes už mají herní vývojáři k dispozici Unreal Engine 4. generace a ještě letos by měl vyjít Unreal Engine 5, který ukáže potenciál next-gen her v plné síle. A právě pro tyto dvě verze Unreal Enginu vyvíjí Epic Games nástroj MetaHuman Creator.

Jedním z nejnáročnějších úkolů při tvorbě 3D grafiky obecně je vytvoření realistických NPC postav. Tedy jakýchsi virtuálních herců, kteří budou mít přesvědčivou mimiku tváře, dokážou předstírat emoce a budou mít realistické ztvárnění vlasů a vousů. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vrásky, stáří pokožky apod. Vytvářením realisticky působících postav mohou i zkušení grafici a animátoři strávit dny nebo dokonce i týdny času. Podle Epicu by nový nástroj MetaHuman měl zefektivnit tuto práci a podstatně snížit čas pro vytvoření realisticky působících NPC postav.

Když se podíváme blíže na video, které předvádí obličeje NPC postav, tak se blížíme už skutečně k fotorealistické grafice. Tedy alespoň k takové grafice, která je takřka srovnatelná s obličeji, které běžně sledujeme ve filmech. Bohužel takovou grafiku obličejů si náležitě vychutnáme zřejmě jen v herních cutscénách.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se, jak budou vypadat lidské obličeje v next-gen videohrách

Pondělí, 15 Únor 2021 - 15:45 | randomofamber | Já se jenom trošku bojím, aby to ve hrách ve...
Pondělí, 15 Únor 2021 - 09:06 | Pastelka | Podobné demo ukázala nVidia před cca 7 lety....
Neděle, 14 Únor 2021 - 18:26 | junk mail | Když jsem viděl v prním videu tu spoustu účesů a...
Neděle, 14 Únor 2021 - 12:01 | DRK | Hmm a co ATi Rachel demo to je z roku 2001...

Zobrazit diskusi